PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

05.11.2014.

Taekwondo – tradicija koja spaja brzinu i tehniku

Taekwondo se smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna. Predstavljamo Taekwondo klub Cro Star Mostar!

 

taekwondo

Značenje riječi


Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme.

Njezino ime dolazi iz riječi Tae što znači udariti nogom, Kwon što znači udariti rukom i Do što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina.

Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna.

Tehnike


Na samom početku, trening taekwondoa je nalikovao treningu prvotnog japanskog karate-do sistema i sastojao se od vježbanja tradicionalnih stavova, blokova i udaraca.

Danas se tradicionalnim tehnikama ne posvećuje mnogo vremena i u većini škola su ih zamijenile vježbe stalnog kretanja, istezanja, skokova uz vježbe na objektima ili lakim vrećama i s fokuserima.

Osnove taekwondoa dijele se na stavove, blokade, udarce rukom, te udarce nogom.

U taekwondo treningu sudjeluje cjelokupni tjelesni sustav. 

Taekwondo trening ne proizvodi velike mišiće već je usmjeren na promjenu debelog i mlitavog tkiva u vitko tkivo. Veliki mišići stvoreni radom s utezima usmjereni su na širenje krvnih sudova pa se brže i umaraju, dok su mišići stvoreni TKD treningom dugi i vretenasti, i funkcionalno su sposobniji. TKD je specifičan po svojim udarcima u skoku koji su ostali od vojne vještine. 

U taekwondo-u postoje natjecanja u borbama, formama, samoobrani te u testu snage.


Taekwondo klub CRO STAR

Taekwondo klub CRO STAR osnovan je u jesen 2002. kao prvi i jedini klub takve vrste u Mostaru i Hercegovini. Vodi ga trenerica Klaudia Marić, koja je taekwondo počela trenirati u taekwondo klubu Zadar kod prof. Mladena Uskoka. Već dugi niz godina se uspješno bavi ovom borilačkom vještinom. U svojoj sportskoj karijeri je bila na velikom broju turnira, od državnih do međunarodnih, osvojivši medalju na svakom od njih.