PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

28.06.2014.

Streljački sport kod nas – pravila i discipline

U ovom takmičarskom sportu borite se s vlastitim granicama. Ako se pitate šta to znači  i zašto se profesionalno baviti streljaštvom, onda je Streljački klub „Ilidža" pravo rješenje za vas!

 

streljastvo

Streljaštvo danas


Streljaštvo je takmičarski sport koji razvija umijeće pogađanja nepokretnih i pokretnih meta korištenjem različitih vrsta oružja, i to specifično različitih tipova pušaka i pištolja.

Ovo je standardni sport u programu modernih Olimpijskih igara. ISSF (Svjetska sportska streljačka federacija) danas broji više od 160 zemalja članica i spada u najraširenije sportove.

Specifičnost streljaštva je vezana za činjenicu da se svaki takmičar takmiči autonomno. U streljaštvu je u tom kontekstu izražena sportska borba s vlastitim granicama.

Dakle ono što takmičaru stoji na putu do savršene izvedbe i najboljeg mogućeg rezultata nije drugi takmičar nego limiti tehnike i psihologije samog strijelca.

Upravo zato se streljaštvo može ocjeniti kao sport u kojem je psihologija s rezultatom vezana snažnije nego u bilo kojem drugom sportu.

Discipline i oružja


Pojedine discipline streljaštva su sastavni dijelovi višebojskih sportova kao što su biatlon i moderni petoboj.
Pravila i discipline u ovom sportu propisuje Međunarodna streljačka federacija, ili kraće ISSF (od engleskog naziva Internationa Shooting Sport Federation).

Iako je streljaštvo bilo u programu još na prvim modernim Olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine, ISSF je osnovan tek 1907. godine pod nazivom Union International de Tir (UIT), da bi današnji naziv preuzeo 1998. godine.

Oružja  kojima se organizuju takmičenja u streljaštvu su sljedeća: vazdušne puške, malokalibarske i velikokalibarske puške slobodnog izbora, malokalibarske puške serijske proizvodnje (standard), malokalibarske puške sa optičkim nišanom, vojničke puške, pištolja (malokalibarskog serijskog i automatskog, vazdušnog, slobodnog izbora i velikog kalibra) i lovačke puške u disciplinama gađanja glinenih golubova (skeet i trap).

Streljački klub „Ilidža"
Streljana Streljačkog kluba „Ilidža" nalazi se u atomskom skloništu u Lužanima, Sarajevo. Treninzi se održavaju ponedjeljkom i petkom sa pocetkom u 18:00 .

Ako ste stariji od deset godina i želite se baviti profesionalnim streljaštvom, onda je Streljački klub „Ilidža" pravo rješenje.

Ovaj klub nudi profesionalnu obuku sa malokalibarskim i vazdušnim oružjem, druženje sa ostalim klubovima iz BiH, putovanja na takmičenja širom zemlje.

Sve što treba da uradite jeste da dođete u prostorije kluba. Svi koji su zaniteresovani mogu prisustvovati treningu.