PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.08.2014.

Šta znači biti intolerantan na hranu?

Kod intolerancije na hranu nema brze uzročno-posljedične reakcije, simptomi se mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane..

 

intolerancija

Šta to ustvari znači?


Intolerancija na hranu nije niti trovanje hranom, niti alergija. Kod alergija na hranu nastaje brza uzročno-posljedična reakcija (IgE antitijela), neposredno nakon konzumacije određene hrane uz jasnu kliničku manifestaciju.

Kod intolerancije na hranu nema brze uzročno-posljedične reakcije, simptomi se mogu pojaviti nakon nekoliko sati ili dana nakon što ste konzumirali određenu vrstu hrane ili sastojak hrane.

Intolerancija može nastati zbog nedostatka određenih hemikalija ili enzima koji su potrebni radi probave namirnica.

Simptomi


Kliničke manifestacije intolerancije na hranu su nejasne i nepredvidive te variraju od osobe do osobe.

Ipak, najčešći simptomi intolerancije na hranu najčešće uključuju mučnine, nadutost, grčeve, proljev, i povraćanje, respiratorne simptome, migrene, tahikardiju, a razvijaju se ili usljed enzimskog defekta gastrointestinalnog sustava ili usljed djelovanja farmakološki aktivnih tvari prisutnih u hrani.

Intolerancije na hranu usljed nedostatka nekih probavnih enzima ujedno su i najčešći oblici intolerancija, a uključuju intoleranciju laktoze, fruktoze, alkohola i glutena.

Test intolerancije


Razne organske hemikalije u namirnicama biljnog i životinjskog porijekla dovode to simptoma intolernacije na određenu hranu. Najraširenija prirodna hemikalija u namirnici koja može provocirati reakciju je salicilna kiselina, kao i tartrazin i benzojeva kiselina.

Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma, koji variraju od osobe do osobe, preporuka je napraviti test intolerancije na hranu.

Kada se napravi test, jednostavno se određena namirnica izbaci iz prehrane.