PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

04.07.2014.

Sportsko penjanje – savladavanje vlastitih ograničenja

Za razliku od alpinizma smisao sportskog penjanja je savladavanje što težih detalja stijene "slobodnom tehnikom" bez obzira na visinu uspona. Začetnici ovog sporta u Banjaluci su članovi PK „Extreme"!

 

penjanje

Šta je sportsko penjanje?


Sportsko penjanje je mlada planinarska disciplina, koja se počela razvijati sredinom osamdesetih godina 20. stoljeća.

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje, već se oprema koristi za spriječavanje eventualnih padova.

Smisao je u savladavanju što težih detalja stijene bez obzira na visinu uspona.

Gdje se praktikuje?


Prakticira se na sportsko penjačkim smjerovima, karakterističnim prvenstveno svojom malom dužinom (8 - 30 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smjerovi (kao i sportsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

Popularizacijom slobodnog penjanja 1980-ih godina povećava se težnja za slobodno ispenjavanje dotad nezamislivih težina, a uvođenjem ekspanzivnih klinova omogućava se lakše i sigurnije penjanje ploča, prevjesa i stropova.

Penjački klub „Extreme"


Istorija Penjačkog kluba "Extreme" počinje 2001. godine kada se grupa entuzijastičnih speleologa i alpinista okupila u zajedničkoj želji da predstave ovaj novi sport. U saradnji sa Sokolskim društvom izgrađena je prva vještačka stijena u Sokolskom domu i prvi treninzi počinju.

Prvi penjački smjerovi su opremljeni na obali rječice Suturlije u Banjaluci. Ovo malo penjalište je i dalje omiljeno izletište za penjače koji imaju sasvim malo vremena za penjanje, budući da je iz centra Banjaluke dostupno biciklom za svega 15 minuta.

Zatim dolazi Kameni most. Ova impresivna stijena, koja je vjerovatno najveći kameni most u Bosni i Hercegovini je dugo bila najveće penjalište u blizini Banjaluke. Tu su se održala tri međunarodna radna kampa, na kojima su se opremali novi penjački smjerovi.

Nove lokacije i izazoviVremenom se pronalaze nove stijene i mogući smjerovi ali i obnavljaju oni stari, nastali u 70im i 80im godinama prošlog vijeka.

PK "Extreme" je pomogao opremanje sportskih smjerova u nacionalnom parku "Kozara" na takozvanom Zečijem kamenu.

U maju 2011. održano je i takmičenje "Pecka Rock Challenge" na 25 potpuno novih smjerova. Pecka ipak, ima potencijal da postane najveće sportsko penjalište sa kratkim smjerovima u BiH sa procjenjemim potencijalom od preko 100 smjerova.