PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

01.06.2014.

Snooker – sport preciznosti iz porodice bilijara

Ako želite probati ovaj sport, idealno mjesto za početak je "Billiard Snooker Darts Club 69" iz Sarajeva koji ovom prilikom predstavljamo!

 

snuker

Šta je snooker?


Snooker je sport preciznosti u kojem se igra odvija na stolu oblika pravougaonika  prekrivenim zelenom podlogom.

Ovo je igra iz porodice bilijarskih igara.

Snooker, za koji se generalno smatra da su ga izumili britanski oficiri u Indiji, popularan je u mnogim zemljama engleskog govornog područja i zemljama Commonwealtha, a najbolji profesionalni igrači ostvaruju višemilionske zarade tokom svojih karijera.

Riječ snooker ima i vojno porijeklo: njome su se u vojnom slengu označavali kadeti prve godine ili neiskusno osoblje.


Pravila


Igra se na stolu prekrivenom zelenom čohom koji ima šest rupa i koji je znatno veći od bilijarskog: dimenzije su mu 3.7 x 1.8 m (12 x 6 stopa).

Za takmičarsku igru potrebna su dva (pojedinačno takmičenje) ili četiri igrača (parovi), štap, bijela kugla (cueball), petnaest crvenih kugli (svaka vrijedi jedan bod) i šest boja čija je vrijednost od dva do sedam, ovisno koja je kugla ubačena.

Igrač (ili momčad) osvaja frame nakon što postigne veći broj bodova od suparnika koristeći isključivo vrh štapa sa svrhom ubacivanja crvenih i ostalih kugli po unaprijed određenim pravilima.

Svaki meč sastoji se od unaprijed dogovorenog broja frameova, a pobjeđuje igrač ili momčad s većim brojem osvojenih frameova.„Billiard Snooker Darts Club 69"


Ako želite isprobati ovaj sport, idealno mjesto za početak je „Billiard Snooker Darts Club 69" iz Sarajeva.

Ovo je mjesto za dobru zabavu, razonodu, te sve one koji imaju takmičarski duh za bilijar i pikado, ali i one koji jednostavno žele da popiju kafu sa prijateljima u ugodnom ambijentu.

"Billiard Snooker Darts Club 69" posjeduje 12 najmodernijih stolova u Evropi (proizvođača Dynamic Germany) sa originalnim Artemis mantinelama i Iwan Simonis  čojama.

Za ljubitelje snooker-a, tu su dva profesionalna stola koji su se koristili na Shanghai Snooker Masters prvenstvu 2006.

Ako volite pikado, možete naći najmodernije električne Cyberdine pikado aparate, ovlaštenog sponzora svih evropskih i svjetskih prvenstava.

Osim toga, tu su i dva najmodernija pikado električna cyberdine pikado aparata ovlaštenog sponzora svih evropskih i svjetskih prvenstava, kao i veliki ekran za praćenje sportskih događaja i kapacitetom od oko 100 sjedećih mjesta.

Play Station 3, stoni nogomet, dva računara, Nintendo Wii i plutani pikado BLADE4 su tu da upotpune vašu zabavu.Photo by: Džejla Macanović