PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.06.2014.

Sihronizirano plivanje unosi estetiku u sport

Ovaj sport je kombinacija plivanja, sportske i ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi. Pronađite se i vi u programima i ciljevima sihroniziranog plivanja Plivačkog kluba „ADRIATIC"!

 

plivanje

Estetika u sportu


Sihronizirano plivanje je sport koji se sastoji od estetski oblikovanih i plivačkih pokreta, položaja, figura te obaveznih i slobodnih sistema koji plivačice izvode u vodi jedna u skladu s drugom i u skladu s muzikom.

To je sport koji je kombinacija plivanja, sportske i ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi.

Da bi se postigao vrhunski sportski rezultat u sihroniziranom plivanju, potrebno je imati plivačice s određenim sposobnostima i osobinama.

Neke od sposobnosti i osobina su u visokom postotku dispozicijski određene, no na većinu njih se pravilnim treningom može, u znatnoj mjeri, uticati.

Sposobnosti i rezultati


Bitno je odrediti jednadžbu specifikacije tog sporta, odabrati plivačice sa što boljim predispozicijama, poznavati socijalnu sredinu iz koje dolaze i na kraju, potrebno je programirati transformacijski proces individualno, što znači za svaku plivačicu posebno prema njezinim sposobnostima i osobinama.

Za dobar rezultat je potreban i visoki nivo razvijenosti bazičnih motoričkih sposobnosti i koordinacije. Istovremeno taj sport zahtijeva cjelokupnu snagu tijela, eksplozivnu snagu, spretnost, brzinu, pravovremenost pokreta, fleksibilnost i kreativnost, sposobnost izražavanja muzike tijelom.

Plivački klub „ADRIATIC"


Jedna od aktivnosti Plivačkog kluba "ADRIATIC" iz Sarajeva je upravo sihronizirano plivanje. Klub je osnovan u aprilu 2009. godine, i za nepune dvije godine ostvareni su odlični rezultati u plivačkom sportu.

Najveći rezultat je okupljanje preko 300 mališana koji su prošli osnovnu obuku plivanja u maloj školi. U klubu postoje grupe za sve uzraste: od neplivača, plivača početnika, rekreativaca do takmičarske grupe.

Plivači „ ADRIATIC-a" sudjeluju na raznim pozivnim takmičenjima u BiH kao i van granica.

Treninzi se održavaju četiri puta sedmično  prema satnici grupe u koju je plivač raspoređen i pod vodstvom trenera i asistenta trenera, na Olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu.

Član postaje dijete koje uspješno prođe testiranje u ovom klubu.


Programi i ciljevi


Slijedom programa Plivačke škole Kluba, pod vodstvom profesionalno školovanih stručnjaka i trenera, možete naučiti lijepo i pravilno disati, plutati, skakati na noge i na glavu, plivati sve četiri tehnike.

Njihovi ciljevi su zalaganje za razvoj svih sportskih grana, razvijanje maksimalnog sportskog potencijala, ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata u svim sportovima za koji su osnovani, osposobljavanje stručnog kadra za rad sa vrhunskim sportistima, afirmacija sporta itd.