PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

31.08.2013.

I sedmogodišnjaci su nedovoljno fizički aktivni

Fizička aktivnost ostvaruje fascinantno pozitivne efekte na kompletan ljudski organizam, uključujući smanjenu gojaznost, poboljšanu kardiometaboličku funkciju ali i poboljšan psihološki status pojedinca.

 

neaktivna_djeca

Novija istraživanja pokazuju značajno smanjenu incidence nivoa fizičke aktivnosti kod praktično svih uzrasnih kategorija, uključujući i adolescente. Ipak, tradicionalno se smatra da je nivo fizičke aktivnosti predškolske i školske dece značajno viši nego ostalih uzrasnih kategorija i da većim delom zadovoljava minimum od 60 minuta umerene do visoke fizičke aktivnosti dnevno!

Nedavno objavljeno istraživanje visokih metodoloških standarda, uz korišćenje tehnoloških inovacija poslednje generacije, nagoveštava drugačiju sliku!

Na uzorku od preko 7000 dece uzrasta 7 godina, grupa istraživača sa Univeziteta London (Velika Britanija) je trodimenzionalnim akcelerometrima utvrđivala nivo fizičke aktivnosti. Rezultati istraživanja su pokazali da tek 50% ukupno testirane dece ostvaruje minimalni nivo fizičke aktivnosti, s tim da je situacija na subuzorku devojčica značajno lošija nego kod dečaka! Ujedno, istraživanje je utvrdilo da preko 55% dece značajan deo vremena u toku dana provede u potpunoj neaktivnosti, što predstavlja nezavisni riziko faktor za nastanak zdravstvenih problema.

"Rezultati studije su zabrinjavajući i zahtevaju hitnu reakciju svih lokalnih zajednica i društva u celini , kako bi se popravilo trenutno stanje i time predupredili značajni zdravstveni problemi neaktivne dece kasnije u toku života”- zaključuju autori.

 Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci  časopisa BMJopen za 2013 godinu.