PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

17.01.2015.

Rukomet - trenutno najpopularniji sport u BiH.

Rukomet je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih sportskih igara s loptom, koja se igra na svim kontinentima.

 

rukomet_info

Možda i najbolja definicija rukometa je: - Rukomet je život. Trebaš se naučiti braniti, boriti, priznati grešku, ponekad prešutiš, ponekad napadaš. Kad je najteže, primaš udarce, blokiraš neprijatelja, nadmudriš slabije, padaš i dižeš se kao da ništa nije bilo.

S obzirom da je mnogo reprezentacija iz regiona prisutno na SP u Kataru, za predpostaviti je da će naši naredni dani , biti dani rukometa.

Pročitajte neke osnovne informacije o rukometu, te na kraju posjetite web prezentacije najboljih škola rukometa u BiH:

Jednostavno definisan cilj igre


Ova igra ima jasno i jednostavno definiran cilj, a to je postizanje što većeg, a primanje što manjeg broja zgoditaka. Zgoditak se postiže bacanjem lopte u gol i predstavlja rezultantu svih prethodnih djelovanja ekipe u obrani i napadu.

Bogatstvo prirodnih oblika kretanja


Rukomet kao rijetko koja druga sportska igra sadržava sve prirodne oblike kretanja poput trčanja, skokova, padova, kotrljanja ili bacanja. Svi ovi prirodni oblici kretanja ravnomjerno su zastupljeni i učestalo se primjenjuju u okviru obrambenih i napadačkih kretnih sadržaja.

Kineziološka različitost


Rukomet spada u red polistrukturalnih sportskih aktivnosti u kojoj su podjednako zastupljene ciklične i acikličke kretne strukture. Ciklički kretni sadržaji odnose se na kretanja igrača koji se manifestiraju različitim načinom, ritmom i intezitetom izvođenja i koji se često prekidaju ili narušavaju brojnim acikličnim sadržajima poput bacanja, skokova i slično. S obzirom na bogatstvo i različitost kretnih aktivnosti rukomet predstavlja jednu od najsloženijih sportskih igara.

Situacijsko sučeljavanje


Rukometna igra karakteristična je po naglašenom situacijskom sučeljavanju suprostavljenih ekipa, koje se manifestira učestalim kontaktima između napadačkih i obrambenih igrača. Napadači koji se nalaze u posjedu lopte nastoje u međusobnoj suradnji proizvesti takve situacije iz kojih je najlakše polučiti krajni cilj igre, a to je postizanje gola. Ekipi koja je u posjedu lopte suprotstavljaju se protivnički igrači koji su u tom momentu deklarirani kao obrambeni i koji odgovarajućim djelovanjima nastoje onemogućiti napadačku ekipu u postizanju gola te doći u posjed lopte. Zbog toga u rukometu razlikujemo dvije cjeline igre, odnosno obranu i napad a sukladno tome i dvije različite grupe tehničko-taktičkih elemenata.

Cjelovitost utjecaja na antropološki status


Ova igra ostvaruje cjelovit utjecaj i omogućuje ravnomjerno unapređenje ukupnog antropološkog potencijala igrača, naročito u području morfoloških značajki jer podjednako angažuje sve sisteme kretanje i tako omogućava skladni razvoj svih mišićnih skupina. Rukomet također podjednako angažuje različite funkcionalne potencijale te omogućava svestrano i potpuno unapređenje svih motoričkih sposobnosti.

Rezultatska zahtjevnost


Za razliku od brojnih cikličnih individualnih sportova u kojima rezultat ovisi o manjem broju komponenti, rezultatska uspješnost u rukometu uvjetovana je velikim brojem činilaca, a ponajviše tehničkim mogućnostima, taktičkim znanjima, fizičkim potencijalima, morfološkim osobinama i umno-emotivnim mogućnostima igrača, protivničkom djelovanju i vanjskim utjecajima okoline.

Organizacija i situacijska saradnja


Rukomet je kolektivna igra u kojoj igrači nastoje skupnim i organiziranim taktičkim nadigravanjem rješavati zadatke u igri, odnosno svoja individualna djelovanja međusobno nadopuniti i povezati u cjelinu, kako bi najbrže i najučinkovitije izborili izglednu priliku/šansu. Ova suradnja ogleda se kroz različite modalitete skupnih i kolektivnih taktičkih djelovanja koja su, ili unaprijed utvrđena, ili prilagođena odgovarajućoj situaciji u igri.

Individualnost i kreativnost


Osim situacijskom suradnjom cilj igre moguće je postići i individualnim, odnosno samostalnim djelovanjem svakog pojedinog igrača. Zbog toga je rukomet sport koji potiče kreativnost i motoričko stvaralaštvo svih igrača.

Maksimalistički pristup


Rukomet je za razliku od nekih drugih igara s loptom karakterističan po tzv. maksimalizmu koji se ogleda u tome što je na svakom dijelu terena i u svakom trenutku potrebno odgovarajuću kretnu strukturu realizirati s maksimalnim angažmanom i punim intenzitetom. U protivnom djelovanje neće biti uspješno jer treba računati na isti takav pristup od strane protivničke ekipe.

Atraktivnost


Atraktivnost rukometne igre upravo se ogleda u suprotnosti i međusobnom nadopunjavanju dinamičnosti, brzine, maksimalnog angažmana, visokog intenziteta i agresivnog sučeljavanja s kreativnošću i kombinatorikom upotpunjenom bogatstvom individualnih motoričkih izričaja.

Najbolje škole rukometa u Bosni i Hercegovini


Škola rukometa Jasmina Mrkonje osnovana je s ciljem prenošenja rukometnih vještina i znanja na mlade generacije. Treninzi pod vodstvom proslavljenog reprezentativca bivše Jugoslavije, olimpijca i svjetskog prvaka Jasmina Mrkonje bit će usmjereni na otkrivanje i razvoj mladih talenata i razvoj rukometnog sporta.

Škola rukometa Jasmina Mrkonje u 2012. organizuje ljetni kamp Handball Talent Campus Vlašić 2012. Za više informacija posjetite www.skolarukometa.ba


Škola rukometa ČELIK JUNIOR osnovana je 18.10.2009. na inicijativu nekolicine sportskih radnika i zaljubljenika.Ciljevi škole su:promovisanje ideje "zdravog života" u svim segmentima sportskih aktivnosti s posebnim osvrtom u oblasti rukometa. Škola rukometa danas broji preko 120 članova u različitim dobnim skupinama, a od sezone 2014/2015. sa svojom najstarijom selekcijom 1995/96 uz par pojačanja ulazi i u Prvu ligu Federacije BiH u kojoj se takmiči kao najmlađa ekipa.