PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

21.06.2014.

Rukomet kao igra i sport – počeci i nastanak

Od igre na betonskim terenima, vremenom je prešao u prostor u kojima se igra danas. Od školskih igara 1954. nastaje RK „Bosna" iz Visokog koji ovom prilikom predstavljamo!

 

rukomet2

Počeci


Ovaj ekipni sport se prije igrao na vanjskim, uglavnom betonskim terenima, da bi vremenom potpuno prešao u zatvorene dvorane sa parketom ili nekom drugom specijalnom podlogom.

Tada su promijenjena i pravila koja su postala jednostavnija, golovi su smanjeni, a igra je postala uzbudljiva za gledatelje jer je postala brža, snažnija i borbenija.

Rukomet je kao službeni sport ušao i na Olimpijske igre 1972. godine u Minhenu.

Pravila


Rukomet je ekipni sport, u kojem igra šest igrača i jedan golman na jednoj strani, protiv isto tako formirane protivničke ekipe.

Igra se po dva poluvremena od po 30 minuta, i momčad koja postigne više golova je pobjednik.

Igrači smiju rukama dodirivati loptu i dodavati se međusobno, kao i šutirati prema golu.

Svaki igrač smije napraviti do tri koraka držeći loptu u ruci, dok za svaki slijedeći korak mora loptu voditi odbijajući je od poda, ili je mora dodati suigraču.

Rukomet se danas igra u muškoj i ženskoj konkurenciji, te u različitim dobnim skupinama.

RK „Bosna"


Rukometni klub u Visokom se rađa 1954. godine sa osnivanjem Srednjoškolskog sportskog društva „Mladost" koje je djelovalo u Državnoj realnoj gimnaziji.

Tada su nastavnici i učenici održali osnivačku skupštinu na kojoj je odlučeno i ime kluba.

Ferid Semić je bio najzaslužniji za osnivanje SSD „Mladost", jer je kao nastavnik bio i prvi rukometni trener.


Istorija nastanka


Nakon nekog vremena uvedena je praksa da sami učenici gimnazije budu predsjednici društva, tako je značajan doprinos dao Berberović Fuad koji je ujedno važio za najvećeg rukometnog talenta ikada.

Prva rukometna utakmica je odigrana 1954. u dvorištu gimnazije između Mladosti i Elana, sportskog društva Druge sarajevske gimnazije.

Iste godine se Mladost uključuje u takmičenje podsavezne rukometne lige i osvaja drugo mjesto.

SSD Mladost prerasta u Omladinsko sportsko društvo „Mladost" otkad rukomet počinje trenirati i igrati i radnička omladina.

Niz godina je OSD Mladost predstavljala grad Visoko u sreskim, zonskim i republičkim takmičenjima, sve do 1960. kada OSD „Mladost" prerasta u rukometni klub „Bosna".