PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

05.06.2014.

Ritmička gimnastika – fleksibilnost i umijeće pokreta

Gimnastika je jedan od rijetkih sportova koji vrednuje ljepotu pokreta. KSRG „Olimpik"  mjesto je u kojem nastaju uspješne bh. gimnastičarke!

 

gimnastika

Muzika i pokretiRitmička gimnastika je veoma zahtjevan sport. To  je pojedinačni ili timski sport, podijeljen po kategorijama.

Vježba se s rekvizitima (vijača, lopta, obruč, traka, čunjevi) uz muziku.

Zahtjeva i obuhvata mnogo fleksibilnosti, baletnih i plesnih elemenata. Takmičarka, rekvizit i muzika moraju biti u ravnoteži kako bi željeni sklad bio postignut.

Gimnastika je jedan od rijetkih sportova koji vrednuje ljepotu pokreta.

Nastanak


Ritmička gimnastika nastala je u Švedskoj kao tzv. estetska gimnastika, koja je imala ulogu da spoji osjećaje i emocije kroz pokrete. Brzo je stekla popularnost te se, u Berlinu, otvorila prva škola Moderne gimnastike, koja je počela da se razvija i uz korištenje rekvizita da dobija svoju čar.

Specifićnost ovog sporta je u tome što je sa treninzima potrebno i najbolje početi već sa 5-6 godina.

U tom sportu postoji pet kategorija, a to su mini, mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke, te seniorke.

KSRG „Olimpik" od 1992. u Sarajevu!


Jedan od najsupješnijih klubova ritmičke gimnastike u BiH je svakako Klub sportsko-ritmičke gimnastike „Olimpik"  Sarajevo osnovan 1992. godine.Osnovni cilj tada je bio da se djeca okupe, razvesele, igraju, zbliže te kroz razne igrice u haustorima i podrumima izbjegnu tadašnje užase rata.

Najčešće su to bile igrice razgibavanja, vježbe snage, igrice hodanja i trčanja niz i uz stepenice...

Okupljanja su se nastavila tokom te godine, kada  su nastale i prve koreografije "Sarajevo ljubavi moja" (Kemala Monteno), "Prsten i zlatni lanac dat će ti bosanac" (Hari Mata Hari).

Zahvaljujući entuzijazmu prof. Hidajete Glavinić "Olimpik" postiže zapažene rezultate i okuplja sve više djevojčica.

Od 1994. počinje i prvo zvanično okupljanje većeg broja djevojčica sa drugačijim ciljevima. Od tada pa do danas bilježe samo uspjehe.

Danas u klubu trenira preko 150 djevojčica sa kojima rade tri trenera i jedna balerina.