PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.07.2016.

Rekreativno kuglanje

Ova igra vodi porijeklo još iz drevnog Egipta. Načini igranja razlikuju se u Evropskom i Američkom „bowlingu"!  Kuglanje spada u anaerobne sportove (kao i hodanje, dizanje tegova i sl.) te ubrzava sagorjevanje kalorija i aktivira i izrađuje mišićne grupe koje se ne aktiviraju često.

 

novosti_kuglanje


Savijanje i istezanje tokom kuglanja izuzetno je dobro za vezivna tkiva, ligamente, mišiće ruku, zatim za oblikovanje tijela i gubitak prekomjerne te održavanje zadovoljavajuće tjelesne težine. 

Sem poboljšanja zdravlja i bolje tjelesne spremnosti, kuglanje većini praktikanata donosi nova prijateljstva, druženje i uči ih boljoj socijalizaciji, ekipnom duhu i otvorenosti zbog čega mnogi psiholozi ovu aktivnost smatraju izuzetno važnom za modernog čoveka i psiho-socijalnu korist koju ona donosi pojedincu stavljaju čak ispred fizičke.

Nastanak


Igre sa kuglama i čunjevima igrale su se još u drevnom Egiptu, ali prvi pisani dokumenti o ovom vidu sporta potiču iz 1366. godine u Engleskoj.

Kasnije se sport raširio po čitavoj Evropi i Americi. 

Kuglanje je sportska grana u kojoj se koristi kugla za pogađanje čunjeva, sa svrhom srušiti što više. Čunjevi su postavljeni utvrđenim sistemom,  na određenoj udaljenosti, na posebno pripremljenoj podlozi. 

U Americi se razvio nešto drugačiji oblik ove igre, pa sada postoje i dvije verzije ovog sporta - Evropski i Američki.


Pravila i način igranja


Način igranja u Evropskom (nine-pin bowlingu) se dijeli na: igru u pune, igru u čišćenje i mješovito igranje. 

Igra u pune se izvodi tako da je na postolju postavljeno svih devet čunjeva za svako bacanje. Svaki srušeni čunj daje učinak kugle od jedan do devet u zavisnosti od broja oborenih čunjeva. 

Igra u čišćenje se izvodi tako da se počne s prvim bacanjem u "pune", a u nastavku, daljim bacanjem se nastoje oboriti preostale čunjeve koji su ostali. Nakon rušenja cijele postave postavlja se ponovno svih devet čunjeva. 

Kod mješovitog načina igranja, u jednoj seriji bacanja kugli prva polovica se izvodi u Pune a druga polovica u Čišćenje.

Američki, ten-pin bowling, za razliku od evropskog ima deset čunjeva. Kugle su veće i imaju posebna ležišta za prste. 

Cilj igre je oboriti što veći broj čunjeva iz dva pokušaja. Najbolje je oboriti sve čunjeve iz prvog pokušaja, ali kuglu je moguće baciti i drugi put da bi se srušili preostali čunjevi.

U svim kategorijama, takmičenja mogu biti: ekipna (broj igrača u sastavu utvrđuje priređivač),  u parovima (jedan par čine dva igrača), mješoviti parovi (jedan par čine jedan igrač i jedna igračica) i pojedinačna.