PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

08.10.2014.

Malo zdravog, skoro zaboravljenog Grahama

Znate li odakle naziv - graham hljeb? Amerikanac Silvester Graham, strastveni vegetarijanac razvio je još u XIX vijeku svoj sistem zdravlja, koji je obuhvatao i korištenje grubo mljevenog pšeničnog brašna, punog biljnih vlakana, koje je danas poznato kao graham brašno...

 

novosti_graham_hljeb

Ako želite da uložite nešto više pažnje u pečenje domaćeg hljeba nego što to uobičavate, probajte napraviti ovaj hljeb koji nadolazi čitavu noć uz pomoć fermentacije takozvanog kiselog tijesta. Dobit ćete ultimativni miris i ukus kompaktnog hljeba sa debelom, hrskavom korom.

Kako se pravi Graham?

Sastojci:

270 g pšeničnog brašna
70 g pšeničnog graham brašna
1,5 dl vode
5 g soli
5 g svježe germe

Način pripreme:

Germu rastvorite u vodi. U većoj zdjeli pomiješajte sve sastojke pa postepeno dodajite vodu sa germom. Mijesite tijesto sve dok ne postane zategnuto i ne počne da se odvaja od posude. Ostavite tijesto u nauljenu posudu, prekrivenu plastičnom folijom, u frižideru preko noći.

Dan poslije, tijesto izvadite iz frižidera i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi 2-3 sata prije nego što ćete peći hljeb.

Rernu u kojoj ste postavili kamen za pečenje zagrijte na 250 stepeni. Tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i premijesite ga samo jednom do dva puta, lagano, bez pritiskanja, te oblikujte okrugli hljeb.

Kada je rerna potpuno zagrijana, stavite hljeb da se peče direktno na kamenu 30-35 minuta.

U slucaju da nemate kamen za pečenje koristite prethodno zagrijani pleh za pečenje.Recept preuzet sa sajta www.kvalizalogaj.com 
Kvalizalogaj je sajt o hrani, njenoj pripremi i uživanju u njoj.