PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

01.07.2014.

Ragbi – od postanka do danas

Ova igra podrazumjeva sve sportove koji su oblik nogometa. O historiji ragbija kod nas svjedoči Ragbi klub „Čelik"  Zenica koji kao najsupješniji klub iz ovog sporta postoji od 1972.!

 

ragbi

Historija nastanka


Ragbi je ekipni sport sa ovalnom loptom koji se razvio od verzije fubala igrane u školi Ragbi u Velikoj Britaniji.
Gradić Ragbi u grofoviji Warwick u Srednjoj Engleskoj, u to vrijeme (Viktorijansko doba) je bio poznat po vrlo jakoj školi – koledžu. Pored dobijanja akademskih zvanja, u toj školi su se kod mladih razvijale i različite sportske aktivnosti.

Mnogi roditelji koji su željeli da svoju djecu što više obrazuju, slali su ih upravo u tu školu. Jedan od đaka te škole bio je i William Webb Ellis. Njegovo ime je ušlo u istoriju ragbi sporta, kao pokretača-osnivača modernog ragbi sporta.

Ragbi (izvorno rugby) podrazumjeva sve sportove koji su oblik nogometa.

Rugby union, rugby league i manje srodni američki, kanadski te australski nogomet, razvili su se iz rugbyja.

Pravila


Ragbi se igra na terenu dimenzija: 100m dužine i 70m širine. Gol u ragbiju je oblika slova H. Postoje dvije glavne verzije ragbija: ragbi XIII i ragbi XV (Rugby League i Rugby Union).

Pored broja igrača razlikuju se i po pravilima.

Najosnovnije pravilo svih ragbija je da se lopta ne smije bacati unaprijed, osim kada se šutira. Cilj igre je prenijeti loptu u protivnički gol prostor - esej. Za to se dobija određen broj poena, a zatim se šutira pretvaranje za manji broj poena. Tačan broj poena zavisi od vrste ragbija.

Ragbi utakmica se igra 80 minuta pod vođstvom glavnog i dvoje linijskih sudija. Igrači su podjeljeni na igrače skrama i linije od kojih je igrača skrama 8 a linije 7.

Ragbi klub „Čelik"  ZenicaRagbi klub „Čelik" Zenica je najuspješniji bosanskohercegovački ragbi klub. Osnovan je 1972. godine u Zenici.
Klub svoje utakmice odigrava na terenima Stadiona Kamberovića polje.

Ragbi klub „Čelik" je prvi osnovani ragbi klub u Bosni i Hercegovini. Osnovala ga je grupa istaknutih zeničkih intelektualaca.

Najpoznatija ličnost koja je vezana za ragbi sport jeste Suad Kapetanović, koji je tada igrao za RK Zagreb.

Prvobitni naziv kluba je bio Ragbi klub "Zenica", dok od 1978. klub nosi današnji naziv. Historijski datum za Ragbi Klub „Čelik" predstavlja 08.03.1972. godine kada je održan prvi trening na pomoćnom terenu stadiona "Blatuša".

Na treningu je prisustvovalo oko 40-tak zainteresovanih, a trening su vodili Suad Kapetanović i Raif Hadžić.

Najveći uspjesi Ragbi kluba „Čelik" su bili 1980-ih godina, kad su postali sedam puta prvaci SFRJ.