PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

26.04.2014.

Psyllium – liječi bolesti i topi kilograme

Oko 100 g psylliuma ima 350 kcal samo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži niti proteine niti masti. Zašto konzumirati ovaj bogati sastojak?

 

psyllium

Nutritivno bogatstvo


Kad govorimo o zdravoj prehrani govorimo i o kvalitetnim namirnicama koje su nutritivno bogate i imaju povoljan uticaj na organizam. Kad smo na dijeti, uza sve to, želimo da nas namirnice dovoljno zasite i malo utaže osjećaj gladi.

U potrazi za takvim namirnicama dolazimo do one koja se zove psyllium. Namirnica koja ima malo kalorija, više blagotvornih uticaja na organizam, a radi svojih svojstava pomaže vam u pripremi hrani i shakeova.

Na dijeti je cilj izbjeći nagle napade gladi kada obično posežemo za kaloričnim namirnicama koje nas na brzinu zasite.

Šta je psyllium?


Psyllium ljuskice su u biti sjemenke biljke plantago ovata, porijeklom iz Indije. Glavna im je osobina higroskopnost - nakupljanje vode i bubrenje. To su neprobavljivi listići i odličan izvor topivih vlakana.

Oko 100 g psylliuma ima 350 kcal samo iz ugljikohidrata od kojih je oko 71 g vlakana. Ne sadrži niti proteine niti masti.

Plantago psyllium i plantago indica, buhačica i indijski trputac, jednogodišnje su biljke koje pripadaju vrstama trpuca čije se sjemenke, pune polisaharidnih sluzi, često koriste u fitoterapiji.

Možete ih koristiti i za izradu hljeba i raznih pekarskih proizvoda. Osim u zapadnjačkoj fitoterapiji, psyllium se često koristi u ayurvedskoj i kineskoj medicini.

Za zdravlje


U kombinaciji s vodom, psyllium regulira probavu, pa se često upotrebljava kao laksativ.

Apsorpcijom vode, psyllium povećava svoj volumen za deset i više puta te stvara osjećaj sitosti, pa se često upotrebljava i u kurama mršavljenja.

Vrlo je djelotvoran i kao pomoć pri ublažavanju hemoroida i ostalih problema vezanih uz probavu, a pomaže i pri regulaciji povišenog holesterola.

Istraživanja su dala čvrste dokaze da ova biljka pomaže u liječenju sljedećih tegoba: dijabetes, rak debelog crijeva, dijareja, srčane bolesti, sindrom iritabilnog crijeva..

Psyllium je relativno nova namirnica na našem tržištu. Glavna prednost je slaba probavljivost te zato ne utječe puno na dnevni kalorijski unos.

Radi svojih osobina kvalitetan je sastojak u pripremanju hrane kad pazimo na unos ugljikohidrata i općeniti dnevni unos kalorija.