PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

17.07.2012.

Pregled kombi linija za Trebević i Barice iz Sarajeva

Kako pobjeći od ljetnih vrućina. Sarajlije imaju sjajnu mogućnost, prelijepa izletišta, na samo par minuta od grada. Čist zrak i bujna vegetacija, učiniti će da Vam preživljavanje na visokim temperaturama bude zadovoljstvo. Donosimo Vam pregled GRAS-ovih linija za Trebević i Barice.

 

gras_red_voznje_izletista

Gradski saobraćaj u pravcu sarajevskih izletišta obavlja se u dane vikenda (subota i nedelja) za Barice i Trebević.
 
Linija br.64   Park - Barice
Linija br.98  Lat. Ćuprija - Trebević
8.00 - 8.30
9.00 - 10.00
9.00 - 9.30
17.00 - 18.00
10.00 - 10.30

16.00 - 16.30

17.00 - 17.30

18.00 - 18.30
Cijena karte u jednom pravcu je 1,60 KM, a povratna karta 2,70 KM.

TREBEVIĆ
Od brojnih planina oko Sarajeva, jedino se za Trebević može reći da nije samo pored ili iznad Sarajeva, nego je i u Sarajevu.

Planina Trebević (1629m n/v) se nalazi iznad Sarajeva, što glavni grad Bosne i Hercegovine čini možda jedinstvenim glavnim gradom na svijetu, jer za svega sat i trideset minuta hoda moguće se popeti iz centra grada do vrha, odakle se pruža veličanstveni pogled na mnoge prelijepe planine i doline.

Olimpijska planina Trebević, jedno je od omiljenih prijeratnih izletišta Sarajlija, zbog bujne flore slovila je za pluća grada. Trebević je prirodno stanište za više stotina vrsta drveća, grmlja, zeljastih biljaka te čitav niz endemičnih vrsta (Knautia sarajevoensis Iris bosniaca, Primula auricula, Hieracium trebevicianum, Iris bosniacum i dr.), uz koje su zasađene stogodišnje kulture Pančićeve omorike, crnog i bijelog bora, munike, molike, ariša, limbe.

BARICE
Devet kilometara od Sarajeva nalaze se dva prelijepa izletišta Barice i ČavljaK. Do ovih izletišta može se doći i gradskim prevozom . Predstavljaju turističku atrakciju a veoma su popularna izletišta kod domaćeg stanovništva.

4 kilometra iznad Barica, nalazi se Čavljak, mjesto sa prelijepim pogledom na grad. Šetnja je optimalna i za starije, kao i za mlađe rekreativce.

Od ovih izletista su lijepo uređene planinarske staze kojima se stiže do Bukovika i Vodopada Skakavac.

Ovo su idealna mjesta za odmor i rekreaciju,tako su blizu grada a tako daleko od svakodnevne gradske buke!!!! Čist vazduh i lijep ambijent nikog ne ostavljaju ravnodusnim!