PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

30.05.2014.

Posjetite šahovski turnir Bosna 2014

Turnir se održava od 30.maja do 6.juna  2014. a  jedan od ciljeva bit će i pozivanje na akciju za pomoć ugroženom stanovništvu  BiH. Ovo je prilika da krenete rekreativno igrati šah.

 

sah_bosna

Razvoj vještina uz rekreaciju


Najuspješniji ljudi u svijetu redovno izdvajaju vrijeme za jednu od najpopularnijih  rekreacionih  igara – šah!

Osim zabave i igre, u pitanju je moćno sredstvo koje, između ostalog, doprinosi razvoju kognitivnih vještina ljudi.

Igranje šaha dokazano utiče na bolju koncentraciju, vizuelizaciju, anticipaciju, analizu, apstraktno mišljenje, planiranje, angažuje intuiciju itd.

Pravila za početnike


Za one koji još ne znaju, šah je igra na ploči za dva igrača. Ploča je kvadratnog oblika, podijeljena u 64 (8×8) polja, obojenih naizmjenično svjetlom i tamnom bojom (redovno se govori "bijeli" i "crni").

Svaki igrač na početku igre ima 16 šahovskih figura, od toga osam pješaka, po jedan par lovaca, skakača i topova te kralja i kraljicu.

Igra s ovakvom pločom i figurama postoji barem od 6. stoljeća, ali pravila o kretanju figura mijenjala su se vremenom.


Akcija za pomoć  šahovskog kluba „Bosna"


Sve navedeno može biti povod  da i vi probate i naučite nešto o ovom vidu rekreacije!

Idealno mjesto za početak je posjeta tradicionalnog Međunarodnog turnira „Bosna 2014" – 44. izdanje turnira koji svake godine okuplja šahiste iz cijelog svijeta.

Turnir će se održati od 30.maja do 6.juna, u organizaciji šahovskog kluba "Bosna" a jedan od ciljeva održavanja je skrenuti pažnju na uključivanje u akciju pomoći u humanitarnoj katastrofi koja je zadesila našu zemlju.

Kao mjesto odigravanja partija ovogodišnjeg šahovskog turnira "Bosna 2014" odabran je Hotel Radon Plaza u Sarajevu.


O klubu


Organizator događaja, šahovski klub „Bosna" iz Sarajeva, ekipni  je prvak  Evrope 1994., 1999., 2000. i 2002.

Do  1976. godine klub je radio pod imenom "Iskra", kada je pristupio Univerzitetskom sportskom društvu "Bosna", pod čijim imenom od tada djeluje i postiže svoje najznačajnije rezultate na svim poljima aktivnosti.

Kao najuspješniji sportski kolektiv, dnevno okuplja veliki broj ljubitelja ove drevne igre.

Najveći uspjeh su postigli  1994. u Lionu, gdje su u finalu X Kupa evropskih šampiona, trijumfovali i postali ekipni prvaci Evrope.

Veliki uspjeh su postigli 1999. u Bugojnu, gdje su u finalu XV Kupa evropskih šampiona trijumfovali i postali po drugi put ekipni prvaci Evrope, a time, do tada, i najbolji šahovski kolektiv BiH svih vremena.