PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

03.07.2014.

Plivanje za zdravlje i kondiciju

Ovo je jedan od osnovnih sportova  koji osim što produžuje mladost, koristi i ljepoti tijela. Plivački klub "Stari Grad" Sarajevo radi na volonterskoj osnovi i afirmiše najmlađi kadar ovog sporta!

 

plivanje

O plivanjuPlivanje je aktivnost kretanja živih bića kroz vodu koja uključuje održavanje na površini vode i kretanje u željenom smjeru.

U pitanju je omiljena rekreativna aktivnost ali i takmičarski sport.

Ovo je jedan od osnovnih sportova jer se iz njega uz atletiku razvijaju ostali sportovi kao vaterpolo, moderni petoboj, triatlon, sinhronizirano plivanje..

Plivanje u vidu rekreacije preporučuje se i starijima i odraslima, pa čak i osobama koje imaju stanovite srčane tegobe.


Dobrobiti za zdravlje


Kako uključuje većinu mišićnih skupina i osigurava dobar aerobni učinak, a koristi i otpor vode, plivanje se smatra jednim od najtemeljitijih oblika vježbanja: osnažuje mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost i jača kardiovaskularni sistem.

Plivanje povećava i jača mišiće srca, stabilizira krvni tlak, poboljšava opskrbljenost srca i pluća kisikom, produbljuje disanje te povećava kapacitet pluća.

Plivanjem se trenira cjelokupna muskulatura tijela, ruke, ramena, leđa, grudni koš, stražnjica i noge, stiče se zavidna kondicija i izdržljivost te usporava proces starenja.

Osim što produžuje mladost, plivanje koristi i ljepoti tijela. Plivanjem se troše kalorije i potiče mršavljenje (slobodan stil - za trideset minuta izgori otprilike 350 kalorija!).

Plivački klub "Stari Grad" Sarajevo


Plivački klub "Stari Grad" Sarajevo je započeo svoj sportski put 2010. godine kada je i zvanično registrovan.

Stav svih osnivača je da klub treba da funkcioniše na volonterskoj osnovi i da se sva sredstva trebaju ulagati isključivo na plivače, treninge i trenerski pogon.

Ovo je jedan od rijetkih klubova u kojem zaposleni nemaju primanja te najveću satisfakciju pronalaze u činjenici da će djeci obezbjediti optimalne uslove za treniranje i napredovanje.


Ciljevi rada


Cilj je plivače izvesti na put na kojima počiva olimpijski duh, skloniti sa ulica i omogućiti im da pronađu svoje mjesto u vrhu BH plivačkog sporta.

Cilj kluba je postati jezgro razvoja plivačkog sporta na području općine i ono čime će se cijela općina ponositi.

Osim toga, ciljevi P.K. "Stari Grad" Sarajevo su: razvijanje maksimalnog sportskog i ličnog potencijala svakog pojedinog člana, ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata, izgrađivanje sportiste kao vrhunskog takmičara i njegove ličnosti u duhu zatjeva vremena u kojem živimo, osposobljavanje stručnog kadra za rad sa vrhunskim sportistima, afirmacija sporta te širenje olimpijskih ideala i jačanje olimpijskog pokreta.

Klub radi i na planiranju razvoja u skladu sa statutom, organizaciju takmičenja u Kantonu Sarajevo kao i na izdavanju knjiga, brošura, biltena i drugih publikacija radi ostvarivanja ciljeva kluba.