PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

29.07.2014.

Pilotiranje avionima kao sport i hobi

Šta znači piotirati i koja je definicija pojma? Saznajte šta je potrebno kako biste naučili nešto novo o ovom sportu u Aero klubu „Izet Kurtalić"!

 

pilotiranje

Definicija


Ako su vam dosadili uobičajni oblici rekreativnih aktivnosti i željeli biste upoznati nešto novo razmislite o pilotiranju.

Prema definiciji, pilotirati znači letjeti, odnosno upravljati avionom.

Pilotiranje je ustvari korištenje vizualne reference na zemlji ili moru putem radara kako bi se došlo do odredišta ili cilja, ponekad i uz pomoć mapi ili karata.

Pilotske tehnike se primjenjuju kada je objekat dovoljno blizu kopna ili drugih navigacijskih tačaka.

I u BiH postoje adekvatno prilagođena područja i stručno osoblje koji omogućavaju ovu obuku.

Aeroklub „Izet Kurtalić"


Aeroklub „Izet Kurtalić" Visoko, zasnovao je svoju djelatnost 1953. godine kada su izvedeni prvi skokovi padobranom i obavljena prva obuka aviomodelara.

Ovaj aeroklub usmjeren je na vazduhoplovne sportove, posebno u vazduhoplovnom modelarstvu.

Treba istači da je aeroklub bio osposobljen da organizira aeromitinge i relije, a naročito se isticao u organizaciji međunarodnih takmičenja. Tako da je 1984. godine organizirao Evropsko prvenstvo a 1985. godine i Svjetsko prvenstvo.

Misija


Misija Aerokluba „Izet Kurtalić" je biti pouzdan i konstruktivan faktor u svim oblicima sportskog organizovanja i povezivanja, također, i biti sigurno mjesto za članove pružajući im mogućnost za vlastiti razvoj i realizaciju svih njihovih potencijala i zadovoljstva članstvom.

Čineći okosnicu aviomodelarske reprezentacije Bosne i Hercegovine kao višestruki državni prvaci, postigli su sve što se u sportu može postići, postali su prvaci Evrope i svijeta.


Edukacija


Školovanje budućih pilota obavlja se na sportskom aerodromu u Visokom, no prije praktične nastave kandidati moraju proći teoretsku obuku koja obuhvata osnovna znanja iz oblasti poznavanja vazduhaplovnih propisa, teorije letenja, aerodinamike, konstrukcije vazduhoplova, meteorologije, poznavanje instrumenata, te ljekarske preglede.

Pored obuke na letilištu se vrše panoramski i turistički letovi, a razvijena je i tehnologija snimanja iz vazduha.

Tokom zimskog perioda kad nema letenja kandidati i piloti vrše trenažu na simulatoru letenja u prostorijama aerokluba.