PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

15.06.2014.

Paragliding - avantura letenja prirodom

Paragliding je sport za sve one željne avanture i osjećaja letenja. Kao jedno od najboljih mjesta za učenje o ovom sportu predlažemo Paragliding klub „Extreme Sport" iz Sarajeva!

 

paragliding

Počeci


Počeci paragliding sporta vezuju se za 1952. godinu, kada je Domina Jalbert prvi preradio padobran, omogućivši mu lateralno letenje.

Paragliding je sport koji u jednom kombinira rekeraciju, ali isto tako i takmičenje. To je aktivnost kao stvorena za sve željne avanture i osjećaja letenja.
 
U zraku ste samo vi, vaše krilo, sjedalica u kojoj se nalazite i prekrasna priroda.

Kao i svaki drugi sport tako i ovaj zahtijeva poznavanje osnova kao što su vremenski uslovi, ponašanje krila, što sve možete učiniti dok ste u zraku i kako aktivirati rezervu.

Paragliding vam omogućuje letenje na duže staze i po nekoliko stotina kilometara.

Prvo zvanično Svjetsko prvenstvo u paraglidingu se održalo u Kössenu u Austriji 1989. godine. Počeci paraglidinga na prostoru bivše Jugoslavije vežu se uz polovinu 80-tih.

Paragliding klub „Extremesport"


Paragliding klub „Extreme Sport" (prvobitno registrovan kao „XS") nastao je na inicijativu nekoliko entuzijasta, zaljubljenika u prirodu 1998. godine.

Klub „Extreme Sport" je član Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine, koji je član FAI.

Osnovni cilj kluba je promocija i unaprijeđenje paraglidinga u Bosni i Hercegovini i stvaranje vrhunskih sportista u paragliding disciplinama.

Osim paraglidinga, u okviru kluba „Extreme Sport" djeluju i sekcije za brdski biciklizam, alpinizam, slobodno penjanje, planinarstvo,snowbording motociklizam i motokros.

Osnovna misija kluba je promocija zdravog života i boravka u prirodi.Aktivnosti


Aktivnosti kluba su trenutno usmjerene na promociju i širenje paraglajdinga u BiH, kroz školu i obuku novih pilota, organizovanje takmičenja, putovanja i raznih druženja.

Takođe, mnogi članovi "XS" kluba su aktivni i uspješni i u drugim atraktivnim sportovima kao sto su padobranstvo, ronjenje, motociklizam, planinarenje, biciklizam.

Obuku provode instruktori sa međunarodno priznatim instruktorskim dozvolama, a po standardiziranim programima.

Lokacije na kojima se obično leti su slijedeće: Bjelašnica, Igman, Trebević, Mrkovići (Barice), Jahorina, Romanija, Vlašić i mnogi drugi tereni širom BiH.