PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

29.10.2014.

Osnovna pravila golfa kao sporta

Ovo je jedan od najstarijih sportova u povijesti. Igra u kojoj su suprotstavljeni igrač i golf igralište praktikuje se i kod nas! Predstavljamo Golf klub Posušje!

 

golf

NastanakGolf je igra u kojoj igrač nastoji lopticu sa što manje udaraca ubaciti u rupu, u skladu s pravilima.

Ovo je jedan od najstarijih sportova u povijesti. Zna se da se golf razvio u Škotskoj u 14. stoljeću, no postoje i mnoge starije igre u različitim zemljama koje su prethodile razvoju golfa.

U Rimskom Carstvu za vrijeme Cezara igrala se igra zvana paganica. Prema legendi, igrala se sa savijenom palicom i kožnatom loptom, a zadatak je bio ugurati loptu u rupu u zemlji. Međutim, tadašnja lopta je bila promjera 10 do 18 centimetara, što nije ni približno današnjoj.

Način igranja


Golf je igra u kojoj su suprotstavljeni igrač i golf igralište. Svaki igrač ima lopticu i komplet palica i bit je u tome da se loptica udarena palicom odvede od početnog područja Tee do rupe Hole i to sa što manjim brojem udaraca.

Svaki udarac bio uspješan ili ne, računa se u rezultat, a ako se dogodi povreda određenog pravila igre onda se dodaju i kazneni bodovi odnosno udarci.

U igri se igrači susreću s raznim fizičkim preprekama na terenu, jednako kao i s onim psihičke naravi. Ova igra koja zahtjeva preciznost, strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje.


Golf klub Posušje
Golf je u BiH jedan od najmlađih sportova. Osim nekoliko individualaca, zaljubljenih u svoj hobi, malo ko je imao prilike u posljednjih nekoliko godina probati ovu igru.

Krajem 2006. godine osnovan je Golf klub Posušje – drugi u BiH, a slijedeće godine uređeno je igralište s pet rupa.

Green, tee-off, fairway, hazardi i ostali sastavni dijelovi pravog golf igrališta bili su na dosta niskoj razini. Ali, obzirom na znanje, uslove i sredstva kojim se raspolagalo, svi posjetitelji igrališta bili su i više nego zadovoljni viđenim.

Osnovni razlog za to je, ambijent, kojeg je teško i zamisliti u kršnoj Hercegovini. Zelena livada, umetnuta između krševitih brežuljaka obraslih zakržljalom hrastovom šumom.

To je Topala – isušeno korito rijeke, najniža tačka Posuškog polja. Kroz nju je protekla sva voda koja je ikada zalutala u ovu kotlinu i za sobom ostavila debele naslage crne zemlje, stvorivši krajolik idealan za uređenje golf igrališta.

U 2011. godini ponovno se pristupilo proširenju terena, tako da je otvoreno igralište s devet rupa, trenutno najveće u regiji. U sklopu klupske kuće uređen je i driving range dužine oko 250 m s desetak mjesta za ispucavanje.