PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

22.01.2015.

Orijentalni ples za bolje fizičko zdravlje

Kroz mistične pokrete ove aktivnosti možete osigurati jačinu svojih mišića, te gipkost i snagu tijela! Predstavljamo Plesni studio „Hanin"!

 

orijentalni

Pravila orijentalnog plesa


Trbušni ples ili orijentalni ples je naziv kojim se označavaju srednjoistočni i bliskoistočni plesni stilovi.
Sam naziv trbušni ples je izveden od francuske fraze dance du ventre ili ples trbuha.

U zemljama njegovog porijekla, djevojčice i dječaci počinju učiti plesati od rane dobi. Uči se neformalno kroz posmatranje i oponašanjem starijih plesača tokom proslava na slavljima kao što su vjenčanja i ostala društvena okupljanja za zabavu i veselje.

Danas zbog povećanog interesa za ovu plesnu formu, po čitavom svijetu su se počeli nuditi kursevi za njegovo podučavanje, a i razvijati plesna studija za daljnje usavršavanje.

Disciplina koja pogoduje zdravlju


Većina osnovnih pokreta i tehnika koje se primjenjuju u trbušnom plesu su kružne kretnje koje izoliraju jedan dio tijela.

Uobičajeno je naglašavanje pokreta koristeći se naglim otvaranjima ili zatvaranjima, gdje plesač ili titra ili iskoračuje u predjelu ramena ili bokova.

Uobičajena je i fleksibilnost stopala, "kotrljanje" trbušnih mišića, balansiranje različitim rekvizitima kao što su košare, mačevi ili svijeće i plesanje sa raznim oblicima velova, kao i upotreba činela.

Ples osigurava dobru kardiovaskularnu vježbu i pomaže povećati gipkost i snagu tijela. Fokusira se na mišiće torza, prvenstveno trbušne mišiće ali i kralježnicu, a jača i snagu nogu.

Mnogi trbušni plesači mogu također ojačati ruke, ramena i općenito gornji dio tijela, a ples uz korištenje činela može razviti snagu i samopokretljivost prstiju.

Trbušni ples je pogodan za osobe svih godina i tjelesne građe, a može biti onoliko zahtjevan koliko plesač/ica to sam izabere.

Plesni studio „Hanin"
Čari ovog plesa možete upoznati u Plesnom studiju „Hanin".

Ovaj klub od početka svog djelovanja 2010. godine, nastoji radom doprinjeti razvoju ličnosti svojih članova, jer program obuhvata trening tijela i duha. U njemu se razvijaju i nadopunjavaju tri temeljna segmenta: ples, funkcionalna tjelesna tehnika i ritmika.

Članovi ovog kluba se bave izučavanjem i podučavanjem orijentalnih plesova: egipatskih, raqs sharki-ja, saidi, baladi, khaleegy, ghawazy, dahiya, eskandarani, hagallah, zeffa-raqs shamadan, tribal fusion..

Prema njihovom iskustvu, svaka vježba i figura treba odisati lakoćom, svaka figura se vježba pojedinačno no možete osjećati i slobodu da kombinirate i upotrijebite bilo koju figuru u datom momentu.

Osnovni savjet je da plešete energično, te se osjećate pozitivno.