PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

13.08.2014.

Omiljeni ljetni izvor vitamina – lubenica

Ona  je omiljeno ljetno voće i jedan od najzdravijih voćnih plodova. Osim kao osvježenje u najvrućim ljetnim danima u njoj se kriju brojne blagodati za naše zdravlje.

 

lubenica

Ono što možda niste znali..


Iako je ranije smatrana samo voćnom poslasticom s ograničenom kulinarskom upotrebom i malom nutritivnom vrijednosti, lubenica je zapravo svestrano i zdravo voće.

Lubenicu bi vrlo lako zbog njezinih žarkih kombinacija boja mogli smjestiti u slično zemljopisno područje poput drugih tropskih plodova, no ona vuče korijene iz Afrike, preciznije Egipta u kojem se prvi puta na hijeroglifima spominje još prije pet hiljada godina!

Lubenica je član roda biljki Cucurbitaceae i time je vrlo bliska krastavcima, tikvicama, tikvama i bundevama. Sadi se sijanjem sjemenki na poljima i potom po sazrijevanju skuplja.

Ona  je omiljeno ljetno voće i jedan od najzdravijih voćnih plodova. Osim kao osvježenje u najvrućim ljetnim danima u njoj se kriju brojne blagodati za naše zdravlje.

Sve blagodati ovog voća


Lubenica je bogata elektrolitima i vodom, dakle prirodni je dar za borbu protiv tropskih vrućina, žeđi i dehidracije. Ima jako malo kalorija (30 kalorija na 100 g).

Izuzetno bogata fitonutrijentima i antioksidansima koji čuvaju zdravlje te je odličan izvor vitamina A, prirodni antioksidans, (100 g svježe lubenice nudi 569 mg ili 19% dnevne potrebe ovog vitamina).
 
Vitamin A je važan za održavanje zdrave kože, a štiti i niz drugih tjelesnih funkcija uključujući zdravlje pluća i usne šupljine.

Lubenica je bogata i antioksidansima kao što su likopen, betakaroten, lutein, zeaksantin i kriptoksantin. Ovi antioksidansi su učinkoviti u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, endometrija, pluća i gušterače.

Odličan je izvor kalija koji je nužan za ravnotežu elektrolita, za kontrolu srčanih otkucaja i tlaka. Važan je za prevenciju srčanih i moždanih udara.

Sadrži velike količine vitamina B6 (piridoksina), tiamina (vitamina B-1), vitamina-C i mangana. Hrana bogata vitaminom C pomaže imunološkom sistemu, dok je mangan kao element u tragovima važan za zdravu kožu i kosti.