PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

11.08.2014.

Namirnice koje jedna drugoj poništavaju djelovanje

Postoje kombinacije hrane u kojima jedna namirnica drugu „poništava", odnosno njeno djelovanje. Znate li da špinat i mlijeko nikako ne biste trebali jesti skupa? Zašto?

 

spinat

Šta morate znati?


Ako ste od onih koji vode računa o zdravoj prehrani i žele znati sve o namirnicama koje unose u svoj organizam, bit će vam zanimljivo znati da nekada nije dovoljno samo hraniti se zdravo.

Bitno je znati kako djeluju određene namirnice odnosno kako ih na pravi način kombinovati.

U naučnim krugovima se već dovoljno zna o hranjivim sastojcima namirnica koje se danas serviraju za obrok. Zna se i kolike su nam dnevne potrebe, koju hranu treba izbjegavati ili jesti manje.

Isto tako, u tim istim krugovima se zna da postoje kombinacije hrane gdje jedna namirnica drugu „poništava", odnosno njeno djelovanje.

Ovo bi trebalo svakako znati, pogotovo danas kada je zbog brzog života, neredovne prehrane i stresa potreba za kvalitetnijom prehranom veća.

Kako to ne/funkcioniše?


Mlijeko je teško za probavu, prije svega za odrasle. Ako baš ne možete bez mlijeka, onda ga bar nemojte kombinirati s drugim namirnicama, jer će vas kad-tad snaći problemi s probavom (pravilo broj jedan - kafa s mlijekom nikako!).

Ako vam treba kofein, pređite na čaj.

Zelenilo (kupus, zelenu salatu, kelj, špinat, brokula i ostalo zeleno povrće) također ne biste trebali jesti sa kiselim mlijekom, jogurtom, vrhnjem ili mlijekom jer sprječavaju istu pojavu. Ovakvo povrće jedite uz meso i ribu.

To znači naprimjer da ako spremate špinat (bogat kalcijem) s mlijekom, od tog bogatstva kalcija vaše tijelo neće imati nikakve koristi jer ga mlijeko sprječava da dopre do krvi. Zaboravite na recepte koji ovo podrazumjevaju!.

Meso i krompir, riža i meso, tjestenina i meso su kombinacije koje nisu dobrodošle u vašem probavnom sistemu. U isto vrijeme unositi ugljikohidrate i bjelančevine znači ugroziti probavu ugljikohidrata koji zatim ostaju dugo u crijevima gdje trule i u najmanju ruku dovode do oštećenja zidova crijeva.

Kada jedete voće, jedite samo voće. Ne miješajte ga s drugim namirnicama. Voće je puno vitamina, antioksidansa, ali i kiselina koje u želucu dovode do fermentacije što otežava probavu drugih namirnica koje se unijeli zajedno s jabukom, kruškom, borovnicama.