PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

30.04.2014.

Najčešće povrede koljena

Povreda zgloba koljena najčešća je ozljeda među svim starosnim grupama i posebno je podložan povredi za vrijeme sportskih aktivnosti i tjelovježbe. Neke od povreda često zahtjevaju hirurške intervencije!

 

povrede_koljena

Važnost ovog zgloba


Bolovi u koljenu predstavljaju čest problem jer je koljeno jedan od najkompleksnijih zglobova u čovjekovom tijelu. Preko njega se prenosi težina tijela, a posebno je bitna njegova stabilnost kako ne bi došlo do poteškoća sa balansom, hodanjem i održavanjem uspravnog stava.

Povreda zgloba koljena najčešća je ozljeda među svim starosnim grupama i posebno je podložan povredi za vrijeme sportskih aktivnosti i tjelovježbe.

Većina povreda koljena može se liječiti na tradicionalan način: odmor, led, imobilizacija i fizikalna terapija. Međutim, neke povrede zgloba koljena zahtijevaju hiruršku intervenciju.

Fizikalni terapeuti često dijagnosticiraju određene ozljede nakon temeljnog fizikalnog pregleda.

Najčešće povrede

Nesretna trijada

Ime se odnosi na uganuće koje uključuje tri strukture koljena, a to su: medijalni kolateralni ligament, prednji križni ligament i medijalni meniskus. Do ozljede najčešće dolazi kada bočna sila udari u koljeno dok je stopalo fiksirano na tlu.

Osteoartritis

Ovo je najčešći oblik artritisa. Čest je uzrok boli u koljenu kod starijih osoba. Do osteoartritisa dolazi kada se hrskavica, koja prekriva krajeve kosti, zbog starosti ili prekomjernog korištenja, istroši.

Trkačko koljeno

Trkačko koljeno je poremećaj omekšavanja hrskavice iza "čašice" .  Simptomi uključuju tupu bol u koljenu iza "čašice".

Prepatelarni burzitis

Upala i oticanje burze oko koljena uzrokuje patelarni burzitis. Bolest se manifestira jakom boli u prednjem djelu koljena za vrijeme aktivnosti i učestala je bolest u ljudi čija zanimanja uključuju često i dugo klečanje.

Skakačko koljeno

Tetiva "čašice" ili patele, koja je produžetak tetive kvadricepsa, spaja "čašicu" s potkoljeničnom kosti. Ova tetiva omogućava mišiću kvadricepsa da ispravi nogu. Zbog učestalog naprezanja na tetivi se stvaraju mikro-frakture što rezultira upalom i boli.

Patelofemoralni sindrom

Kada "čašica" koljena ili patela pravilno ne prelazi preko natkoljenične kosti, uzrokuje bol u zglobu koljena za vrijeme aktivnosti.