PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.03.2014.

Najbolji sportovi za Vaše dijete

Sportske obaveze trebale bi biti prilagođene godinama djeteta. Saznajte koji sport je najbolji za koju dob, i kako izabrati najbolji za Vaše dijete!

 

sport_i_djeca

Aktivnosti prema dobnim grupama


Veoma je važno znati kada započeti sa sportskim aktivnostima djece. Vježbanje treba početi u skladu sa sveukupnim razvojem organizma.

Djecu u dobi do treće godine starosti već treba poticati na osnovne oblike kretanja. To podrazumjeva: šetnje i boravak na svježem zraku, igre na otvorenom, ples kao igru i slično.

Period od četvrte do pete godine vrijeme je usmjeravanja u tjelesne aktivnosti kao što su: škola plivanja, škola skijanja, atletika, karate, tenis..

Dob od šest do sedam godina vrijeme je za početak pravog vježbanja. To je period usmjeravanja u sportove koje provodi pravi klubovi prema propisima za adekvatne godine. Idealni sportovi za početak su sportovi s loptom, ritmika, gimnastika, plivanje, tenis..

Koji sportovi su najbolji i zašto?


Tenis

Ovo je sport koji razvija sve najvažnije motoričke i koordinacijske vještine djeteta. Razvija se brzina, agilnost, brzina reakcije i izdržljivost.
Dijete se uči koncentrisati jer lopticu treba stalno držati na oku.

Potiče mentalni razvoj jer je tehnički zahtjevan sport, a jedan je od rijetkih koji razvija i snagu i izdržljivost.

Pronađite klub za svoje mališane u našoj ponudi teniskih klubova.

Gimnastika

Gimnastika za djecu je sport koji zahtjeva visoku razinu snage, pokretljivosti i izdržljivosti. Ona razvija koordinaciju u prostoru, snagu i gipkost.

Temelj je svih sportova, rezultati vježbanja ostaju za cijeli život, odlična je  zaštita od lošeg držanja tijela, pogrbljenosti, krivih nogu, ravnih stopala.. Razvija hrabrost i odlučnost i stroge radne navike.

Svoje mjesto u ovom sportu nađite u sklopu naše ponude dvoranskih sportova među kojima su i gimnastički.

Plivanje

Plivanje jača mišiće cijelog tijela, podiže vitalnost  i jača kardiovaskularni sistem.Kod djece jača pluća i srce te razvija osjećaj koordinacije pokreta i samokontrole.

Intezivno kretanje u vodi utiče na razvoj skeleta kod djece, što za posljedicu ima intezivni rast kostiju i njihovo dobro oblikovanje. U vodi jačaju svi mišići a naročito mišići leđa i ramena. Pozitivno utiče na razvoj ravnoteže, termoregulaciju, te srčano-žilni sistem.

Nađite svoj plivački klub u ponudi vodenih sportova.


Borilačke vještine


Dinamička stabilizacija i razvoj mišića trupa su jedna od prednosti primjene treninga borilačkih sportova. Razvija se i dinamička fleksibilnost, te poboljšava koordinacija, percepcija i i usmjerenje pažnje.

Djecu uče disciplini, poštivanju partnera s kojim vježba, te spoznaji mogućnosti vlastitog tijela i uma.

Mnoštvo klubova iz ove oblasti možete naći u sklopu ponude borilačkih sportova našeg portala.

Nogomet

U igrama s loptom, a posebno nogometu, djeca dobro i pravilno trče, drže ravnotežu na jednoj nozi da bi mogli udariti loptu. To je grupna igra koja potiče socijalizaciju, a istovremeno i odgaja.

Izaberite nogomet u sklopu ponude grupnih sportova našeg portala.