PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

20.04.2014.

Najbolje vježbe za muškarce

Neke vježbe su specifične zbog toga što posebno odgovaraju muškarcima. Bez obzira koji je cilj treninga, oni stvaraju najbolje rezultate. Koje su to vježbe?

 

zgibovi

Efikasnost i rezultat


Bez obzira koji je cilj vježbanja, izgraditi mišiće, istopiti masne naslage i napraviti transformaciju tijela - postoje vježbe svojstvene muškarcima. Iako ih mogu raditi svi, specifično je da se vežu za trening upravo ovog spola.

Ono što im je karakteristično jeste da su sve vrlo efikasne i teško ih je izbjeći ukoliko želite neke od spomenutih rezultata.

Donosimo opise nekih od njih.

Zgibovi

Bez obzira na to što kod ove vježbe nema tegova ni velikih težina, samo najjači i najizdržljiviji  mogu izvesti veliki broj ponavljanja. Budući da se ovako trenira jedna velika mišićna grupa, to znači i otpuštanje velike količine hormona.

Ništa ne govori toliko mnogo o tome da ste veliki i da trenirate kao široka ramena, a gornji dio leđa ima ogromnu ulogu u tome.

Čučnjevi

Bilo da želite imati simetriju, trčati brzo, skakati visoko, povećati ukupnu snagu, za sve to, čučnjevi su pravi izbor.

Čučanj pogađa skoro sve mišićne grupe, a što se tiče samog razvoja nogu, ova vježba je kraljica svih vježbi.

Mrtvo dizanje

Za izvođenje mrtvog dizanja neophodno je učešće svih značajnih mišićnih grupa u tijelu, a ujedno predstavlja i najveći mogući test snage.

Zbog toga što primorava sve mišiće na rad, ljudski organizam je primoran da otpusti ogromne količine testosterona i hormona rasta, što dovodi do napretka cijelog tijela.

Bench potisak

Ova složena vježba je ujedno i najbolji mogući izbor za trening gornjeg dijela tijela. Prilikom izbačaja učešće imaju tricepsi, ramena, te prije svega prsa, koja spadaju u jednu od daleko najatraktivnijih mišićnih grupa koje svi žele imati što razvijenije i veće.


Potisak iznad glave

Ova vježba predstavlja izazov za ramena koja tjera na rast, a kako smo već napomenuli da su trapezoidni mišići ili mišići ramena upravo oni koji ostavljaju najjači vizuelni dojam na posmatrače, o bitnosti njihovog razvoja ne treba trošiti riječi.