PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

22.04.2014.

Načini liječenja bolova u leđima

Ako se akutni bolovi ne tretiraju dovoljno brzo i dobro, može se razviti hronična bolest leđa. Liječenja su različita, a jedan od najučinkovitijih oblika jesu masaže!

 

masaza_kamenjem

Uzroci


Četiri od pet odraslih osoba dožive bolove u leđima u nekom trenutku života. Simptomi bola u leđima se javljaju iznenada i obično su prouzrokovani naglim pokretom ali obično je istina da se simptomi izgrađuju postepeno od nekog vremena.

Kod jednostavnog bola u leđima, neaktivnost i pogrešni pokreti pri radu su najčešći uzroci.

Ovakav bol obično traje nekoliko dana do sedmice i nestaje isto tako spontano kao što se i pojavio.

Ipak, ako se akutni bolovi (traju do šest sedmica) ne tretiraju dovoljno brzo i dobro, može se razviti hronična bolest leđa.

Liječenje


Možda će biti dovoljna kućna samopomoć - bol uzrokovan upalom tkiva najbolje je liječiti  ledom. Hladne obloge potrebno je staviti nekoliko puta na dan desetak minuta na bolno mjesto.

Tek nakon tri dana smije se prijeći na liječenje nekoliko puta na dan po 20-ak minuta.

Dugo se protiv akutnih bolova preporučivalo mirovanje i ležanje, no pokazalo se da to može biti i pogrešno jer se smanjuje snaga mišića. Osim toga možda je baš ono na čemu se spava uzrok bolova.

Masažama protiv bolova


Bolovi se mogu liječiti i na druge načine, brojnim vrstama masažama koje su se pokazale vrlo učinkovite.

Švedska masaža je najčešća vrsta masaže čija je svha opuštanje mišića, ali ona i poboljšava protok kisika u tijelu i oslobađa od toksina. To je opuštajući oblik masaže pomoću ulja, gnječenja i nježnih, ali čvrstih pritisaka koji gode.

Masaža vrućim kamenjem podrazumjeva švedsku masažu kao predložak u kombinaciji s rućim kamenjem. Oblutci su grijani, a zatim smješteni duž kralježnice ili na energetskim centrima po tijelu. Toplina kamenja pomaže opustiti mišiće, što omogućava terapeutu da primijeni dublji pritisak koji smiruje živčani sustav.

Ako ste hronično ukočeni i osjećate napetost u vratu i ramenima, masaža dubokog tkiva možda može pomoći. Za vrijeme terapije terapeut fizički razgrađuje te adhezije pomoću izravnog, dubokog pritiska.

Tajlandska masaža će vas opustiti poput joge. Terapeut vas nježno masira koristeći ruke, koljena, noge i stopala. Osjetit ćete se puni energije nakon masaže i sigurno ćete ju probati još koji put.