PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

26.03.2015.

Muay Thai ili tajlandski boks – pravila i razvoj

Tajlandski boks je jedna od najstarijih a ujedno i najsurovijih borilačkih vještina. Ako ste spremni za ovaj specifičan sport krenite u Fitness-aerobic klub „Elite" u Zenici!

 

tajlandski_boks

Historija nastanka


Muay Thai ili tajlandski boks je borilačka vještina nastala kao produkt sukoba naroda Thai  sa jugoistoka Kine na putu iz svoje prapostojbine na područje današnjeg Tajlanda.

Zbog stalnih sukoba sa ostalim narodima Indokine postojala je potreba za borilačkom vještinom koja bi se brzo učila, a istovremeno bila vrlo primjenjiva u sukobima na granicama.

U početku je tajlandski boks bio podučavan kao dio tzv. „ratničkih vještina" u koje su spadali mačevanje, rukovanje kopljem, streličarstvo i jahanje.

Stara vještina


Tajlandski boks je jedna od najstarijih borilačkih vještina. O njemu se govorio kao o „Veštini osam udova", jer se osim šaka i stopala intenzivno koriste i tehnike laktovima i koljenima.

Zbog visokog stepena opasnosti od povreda,prije svega zbog upotrebe laktova i koljena Muay Thai se smatra za jednu od najsurovijih borilačkih vještina.

Od postanka do danas, pravila su ostala gotovo netaknuta. U skladu s pravilima, dozvoljeni su udarci rukama i nogama uz upotrebu koljena, laktova te držanje, guranje i bacanje što i čini razliku od drugih sličnih sportova .

Razina opterećenja u borbama je izuzetno visoka pa su vrhunski takmičari ovoga sporta na glasu kao borilački „supermani" što dokazuju u kontinuitetu i na takmičenjima.

Danas je World Muay Thai Council krovna svjetska organizacija koja se zalaže za promicanje sporta i razvoj ove vještine.

Fitness-aerobic klub „Elite"Ovaj sport možete trenirati u Fitness-aerobic klubu „Elite" koji postoji od 2009. godine u Zenici.

Treninzi se odvijaju u uređenom prostoru u fitness studiju, sa mogučnostima korištenja svlačinoca i tuševa. Fitness klub je opremljen  najmodernijim fitness spravama i punim trenažnim programom.

Posebnost ovog objekta čini aerobic sala, koja je obložena mekim tatami podlogama, gdje treninge tae bo-a i aerobica čini sigurnim i podnošljivim.

U sklopu fitness studija nalazi se i wellness program, koji je oprmeljen sa saunom i jacuzzijem.

Treninge u klubu radite pod stručnim nadzorom visoko educiranih voditelja, sportista i zdravstvenog osoblja. Programe koji se provode u okviru fitness kluba su strogo disciplinovani i tačno dozirani na osnovu mogućnosti i sposobnosti rekreativaca.

Borilačke vještine Elite fight camp, po prvi put u BiH nudi mogućnost obuke MuayThai, Kickboxing, M.M.A. intenzivno,efektivno i sigurno. Program uključuje intenzivan trening, prehrambene smjernice i profesionalnog trenera,koji vas može dovesti i do profesionalne karijere!