PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

24.07.2014.

Morski zrak i voda – čuvari zdravlja!

Da je odlazak na more ljekovit, potvrđuje i moderna nauka. Morska voda ublažava i neke kožne bolesti, poput dermatitisa. Morski zrak je također ljekovit..

 

more

Zašto na more?


Još su u antici Hipokrat i Herodot preporučivali kupke u morskoj vodi kod različitih zdravstvenih poteškoća, posebno kod reume i išijasa, te kožnih oboljenja, primjerice, upala i rana.

Zbog svojih čudotvornih svojstava, morska sol nezaobilazni je sastojak mnogobrojnih preparata za njegu, zdravlje, uljepšavanje kože lica i tijela.

Šta je to tako dobro u morskoj vodi i zraku koji tamo udišemo?

Čuvar zdravlja


Ako dnevno provedete uz more samo 15 do 30 minuta, čak i u hladnoj klimi, možete znatno unaprijediti vlastito zdravlje.

Specifičan miris mora uzrokuje plin dimetil sulfid, koji dolazi iz mora. Nadišete li se morskog zraka, navečer ćete bolje spavati jer je morski zrak pun negativnih iona vodika, zbog čega lakše apsorbiramo kisik (ovo je posebno dobro za one koje muče problemi s dišnim putevima).

Negativni ioni bore se protiv slobodnih radikala i uravnotežuju razinu serotonina – hormona sreće.

Morska voda ublažava i neke kožne bolesti, poput dermatitisa. Sol i kalijev klorid pospješuju zacjeljivanje oštećene kože.

Metabolički poremećaji, poput dijabetesa, mogu se uspješno tretirati i liječiti morskom solju, jer ona pomaže u smanjenju razine šećera u krvi.

Osim toga, idealna je kao prirodni piling kože jer njena tekstura pomaže pri uklanjanju gornjeg sloja mrtvih stanica kože.

I sunce je dzravo!Paranoja zbog melanoma neke je dovela u situaciju da se panično boje sunca. A sunčeve zrake su iznimno zdrave za ljude. Tako zapravo dobijemo nužne količine vitamina D, koji više djeluje kao hormon nego vitamin, jer regulira zdravlje kostiju, mišića, imunitet, san i raspoloženje.

Vitamin D  može biti koristan u prevenciji srčanih bolesti, raka dojke i prostate, potiče imunitet i usporava starenje.

Dakako, bit je u ravnoteži, ne smijete izgorjeti. Tijelo može uskladištiti vitamin D za 60 dana, i to samo nakon kratkog dnevnog izlaganja.