PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

02.04.2014.

Medicinska lopta – stari rekvizit sportaša

Ovo je jedan od najstarijih rekvizita za vježbanje koji su koristili perzijski sportaši a kasnije i Hipokrat. Danas je nezaobilazan dio treninga u brojnim sportovima zbog efikasnosti korištenja i brzih rezultata, ali i rehabilitacije.

 

medicinke

Počeci


Trening s medicinskom loptom jedan je od najstarijih oblika kondicijskog treninga i treninga snage. Perzijski sportaši  vjerojatno su koristili najraniji tip medicinske lopte kako bi povećali snagu i izdržljivost. Kasniju medicinsku loptu nalazimo kod oca medicine Hipokrata, u drevnoj Grčkoj prije oko 2500 godina.

To su teške lopte, s težinom koja se kreće od jedne do 11 kila.  Mogu se koristiti kao instrument za treniranje sportaša ili u rehabilitaciji za oporavak ili sprečavanje ozljeda.

Karakteristike


Postoje medicinske lopte različitih težina, od različitih materijala i različitih oblika: mekane, tvrde, vodene, povezane sa štapom, povezane za užetom i slično.

Sa njima se izvode različite vježbe ovisno o onome što nam je cilj poboljšati i na koji način.

Kroz napredak u količini treninga i iskustva koje stičemo prakticirajući trening sa medicinskom loptom  povećamo intenzitet ili ekstenzitet vježbanja putem povećanja broja ponavljanja u seriji, broja serija, težine medicinske lopte, kompleksnosti vježbe zavisno od toga što nam je cilj i što želimo postići.

Također ako pogledamo ekonomičnost koju pruža trening sa medicinskom loptom sa obzirom na prostor, vrijeme i materijalnu ograničenost možemo vidjeti njene prednosti.

Dovoljan nam je prostor od 30 metara za izvođenje vježbi bacanja, minimalan prostor nam je potreban za skladištenje medicinskih lopti a također nisu skupe u tolikoj mjeri kao neki drugi rekviziti.

Trening i značaj


Vježbe s medicinkom su važan alat u razvoju specifične snage u pojedinim sportovima. Mogu se koristiti kao dio kružnog treninga ili treninga eksplozivne snage. Ustvari, vježbe eksplozivnosti za gornji dio tijela bez njezine upotrebe su ograničene.

Medicinke su rekvizit koji omogućuje relativno lagano izvođenje eksplozivnih pokreta. Omogućuju sportašu i treneru osmisliti vježbe koje dobro odgovaraju pokretima unutar određenog sporta.

Psihička prednost upotrebe medicinske lopte leži u tome što pruža drugačiji način vježbanja pa izbacuje monotoniju i stres nakupljen jednoličnim vježbanjem.

Kod atletičara bacača se može vidjeti osjećaj zadovoljstva nakon treninga sa medicinskim loptom jer mogu postići veće daljine bacanja.

Vježbe koje se provode sa medicinskom loptom povezuju jakost, brzinu, izdržljivost, preciznost, eksplozivnost putem bacanja, hvatanja i udaranja koji se mogu provoditi individualno ili u paru sa drugom osobom ili uz pomoć zida koji služi kao imitacija partnera.

Sportaši vole rad sa medicinskom loptom najviše zbog toga što su rezultati vidljivi odmah.