PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

13.07.2014.

Lov kao rekreacijska aktivnost

Ova aktivnost, između ostalog podrazumjeva traženje, dočekivanje, posmatranje, hvatanje, ubijanje žive divljači.. Predstavljamo Lovačko društvo "Srndać"!

 

lov

Definicije i pravila


Lov je naziv za metode i načine lovljenja divljači. Obuhvata traženje, dočekivanje, posmatranje, hvatanje, ubijanje, hvatanje žive divljači, puštanje ptica grabljivica i sakupljanje jaja pernate divljači.

Lovac je dužan ponašati se u skladu s lovnom prirodom, odnoseći se dužnim poštovanjem prema prirodi i divljači, a naročito mora voditi računa o opreznom rukovanju i upotrebi oružja.

Lovac se za lov mora obući prikladno od glave do pete, što podrazumijeva odjeću i obuću za lov, uključujući i kapu.

Oni se u svemu moraju u potpunosti pridržavati uputa vodića. Zadatak vodića koji su na raspolaganju lovcima, je da vode lov pri čemu čine sve što je u njihovoj moći da udovolje gostima, istovremeno vodeć računa o interesima organizacije i potpunom poštivanju zakona o lovu.

Lovačko društvo "Srndać"


Bavljenje lovom u Lovačkom društvu "Srndać" je u pravilu vezano za porodičnu tradiciju, a ljubav prema lovu se prenosila s generacije na generaciju.

I u današnje vrijeme, sve veći broj mlađih ljudi se interesuje za ove aktivnosti i sam lov te je budućnost udruženja osigurana.

Sjedište Udruženja je u Visokom gdje se nalazi i lovački dom koji je u njihovom vlasništvu.

Lovački dom u Visokom je od davnina prepoznatljivo mjesto okupljanja lovaca ne samo udruženja nego i šire regije.

Istorija


Prva lovnoprivredna osnova za gazdovanje lovištem je izrađena 1969. Iz tog perioda datira i članstvo društva u Savezu lovačkih organizacija Bosne i Hercegovine čiji je i danas član.

Posebno značajna godina u istoriji društva je 1969. kad ono dobija vlastite prostorije u centru grada, čime se dobijaju i optimalni uvjeti za rad i okupljanje članova u klub-kafani.

I u toku rata u BiH, društvo je bilo izuzetno aktivno, pokušavajući zaštiti divljač i objekte od ratnih stradanja. Svoj rad društvo intenzivira završetkom rata, radovima na lovačkom domu u Visokom, gdje je uređena klub-kafana i kancelarije a prizemlje zgrade koja je u vlasništvu društva je komercijalno izdato što je poboljšalo i ekonomsku osnovu.

Od 1946. do 1992. godine društvo je brojalo između 250 i 350 članova, dok danas okuplja 300 članova-lovaca organizovanih u šest sekcija: Kralupi, Gračanica, Poriječani, Moštre i Visoko I i II.

Tokom proteklih 90 godina od osnivanja Lovačkog društva do danas promijenilo se bezbroj generacija lovaca ali su svi oni ostavili trajan pečat u razvoju društva i lovnog sporta uopće.