PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

02.07.2014.

Kuglanje – nastanak i stilovi igre

Ova igra vodi porijeklo još iz drevnog Egipta. Načini igranja razlikuju se u Evropskom i Američkom „bowlingu"!  Uspješni sportisti ove discipline kod nas dolaze iz  Kuglaškog kluba „Kozara" !

 

kuglanje

Nastanak


Igre sa kuglama i čunjevima igrale su se još u drevnom Egiptu, ali prvi pisani dokumenti o ovom vidu sporta potiču iz 1366. godine u Engleskoj.

Kasnije se sport raširio po čitavoj Evropi i Americi.

Kuglanje je sportska grana u kojoj se koristi kugla za pogađanje čunjeva, sa svrhom srušiti što više. Čunjevi su postavljeni utvrđenim sistemom,  na određenoj udaljenosti, na posebno pripremljenoj podlozi.

U Americi se razvio nešto drugačiji oblik ove igre, pa sada postoje i dvije verzije ovog sporta - Evropski i Američki.


Pravila i način igranjaNačin igranja u Evropskom (nine-pin bowlingu) se dijeli na: igru u pune, igru u čišćenje i mješovito igranje.

Igra u pune se izvodi tako da je na postolju postavljeno svih devet čunjeva za svako bacanje. Svaki srušeni čunj daje učinak kugle od jedan do devet u zavisnosti od broja oborenih čunjeva.

Igra u čišćenje se izvodi tako da se počne s prvim bacanjem u "pune", a u nastavku, daljim bacanjem se nastoje oboriti preostale čunjeve koji su ostali. Nakon rušenja cijele postave postavlja se ponovno svih devet čunjeva.

Kod mješovitog načina igranja, u jednoj seriji bacanja kugli prva polovica se izvodi u Pune a druga polovica u Čišćenje.

Američki, ten-pin bowling, za razliku od evropskog ima deset čunjeva. Kugle su veće i imaju posebna ležišta za prste.

Cilj igre je oboriti što veći broj čunjeva iz dva pokušaja. Najbolje je oboriti sve čunjeve iz prvog pokušaja, ali kuglu je moguće baciti i drugi put da bi se srušili preostali čunjevi.

U svim kategorijama, takmičenja mogu biti: ekipna (broj igrača u sastavu utvrđuje priređivač),  u parovima (jedan par čine dva igrača), mješoviti parovi (jedan par čine jedan igrač i jedna igračica) i pojedinačna.

Kuglaški klub „Kozara" 


Kuglaški klub „Kozara" iz Gradiške osnovan je 1973.godine. U takmičenjima na prostorima tadašnje države ostvareno je niz zapaženih rezultata u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

Trenutno su u klubu u toku aktivnosti na formiranju ostalih omladinskih ekipa.
     
Obe seniorske ekipe ( muška i ženska ) trenutno se takmiče u najvišem rangu, Premijer ligi BiH od njihovog osnivanja.

Ponos kluba su šampionska titula ženske ekipe u sezoni 2005/06 i nastup u Ligi šampiona, kao i 2. mjesto muške ekipe u sezoni 2004/05 i tri uzastopne titule pobjednika Kup-a RS ( 2005, 2006, 2007 ).
 
Članovi su zabilježili niz nastupa u reprezentativnim selekcijama i  donijeli niz medalja sa zvaničnih takmičenja. Također, treneri i drugi sporstki radnici obavljaju niz dužnosti u kuglaškoj organizaciji.    

Za uspješan rad i rezultate klub je proglašen za najuspješniji sportski kolektiv Opštine Gradiška za 2003, 2004 i 2006. godinu, za najbolje sportiste izabrani su upravo ovi kuglaši za 2003, 2004 i 2005. godinu.