PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

03.01.2015.

Kretanje u predškolskoj dobi - osnova za razvoj

U toj dobi razvija se koštano-vezivni i živčano-mišićni sistem, zato je neophodno djecu na pravi i kvalitetan način usmjeravati u sportske aktivnosti koje ujedno i pridonose sveukupnom razvoju i rastu.

 

kretanje_djece

Razvoj današnjih generacija


Današnje generacije su jedne od rijetkih koje se zbog životnog ritma odgajaju uz minimalnu količinu kretanja.

Posljedice mogu biti vidljive već kroz nekoliko godina i to u raznim oblastima djetetovog razvoja i zdravstvenog stanja.

Zna se da bez dovoljne količine kretanja nije moguć normalan emocionalni i fizički razvoj deteta.

Predškolska dob


Predškolska dob se dijeli na tri razdoblja: djeca do tri godine, od tri do pet godina te djeca od šest do sedam godina.
Poznato je da je razvoj djece u predškolskoj dobi brz i dinamičan, a kao posljedica toga kosti su još uvijek mekane, a mišići slabi.

U toj dobi razvija se koštano-vezivni i živčano-mišićni sistem, zato je neophodno djecu na pravi i kvalitetan način usmjeravati u razne oblike tjelesne ili sportske aktivnosti koje ujedno i pridonose sveukupnom razvoju i rastu.

Tjelesnu aktivnost treba u potpunosti prilagoditi malim ljudima. Prvenstveno naglasak treba stavljati na razvoj koordinacije i to u sva tri razdoblja predškolske djece. Kineziološki stručnjaci smatraju da nikad nije prerano započeti s razvojem koordinacije.

Kod predškolske djece naglasak također treba stavljati na elementarne oblike kretanja, kao što su puzanja, kotrljanja, provlačenja, hodanja, trčanja, pogotovo kod djece do treće godine starosti.

Dinamični zadaci


Djeca vrlo brzo gube koncentraciju pa se preporučuje mnoštvo dinamičnih zadataka u obliku raznih igara koje će ih dovoljno zabaviti da im se vježbanje svidi.

Cilj je kod djece predškolske dobi stvoriti što veću bazu motoričkih informacija koja će im kasnije biti od koristi kod usmjeravanja u određeni sport. Vježbanje treba biti s opterećenjem i sadržajem prilagođeno tom uzrastu.

Kod veće djece možemo primjenjivati jednostavne elementarne igre i manipulacije predmetima u prostoru. Naravno, kod djece od šest do sedam godina već možemo uvoditi određene elemente tehnike iz različitih sportova.

Idealan razvoj


O navedenim navikama kretanja i zdrave prehrane ovisi kakvo će biti stanje zdravlja djeteta u kasnijoj dobi. Svi znamo da su loše prehrambene navike i premala količina kretanja glavni uzroci razvoja većine bolesti.

Predškolska dob idealna je za razvoj i odgoj ne samo u području tjelesne i sportske aktivnosti već i razvoj zdravstvenih, prehrambenih i higijenskih navika.