20.06.2012.
Krema od cvekle
Danas se cvekla smatra najkorisnijom i najljekovitijom povrtlarskom kulturom koja se lako vari, u sebi sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, i izuzetno je bogata bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima.

Od vitamina najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno rijedak vitamin u biljnim namirnicama B12. Crvena boja cvekle potiče od antocijana koji utiče na obnavljanje krvi, a dokazano je da ona spada u antikancerogene biljke.
Sastojci:
1 kg okrugle cvekle
malo slatke pavlake
nekoliko zrna kumina
so i biber
Priprema // Opranu ali neoguljenu cveklu pecite u rerni na 220 stepeni oko 90 minuta, zavisno od veličine cvekle. Pečenu cveklu ogulite i izrežite na četvrtine. Komade stavite u food processor ili blender, dodajte kumin, so i biber i samo toliko slatke pavlake da se smjesa može umutiti u blenderu. Dodajte pažljivo još malo slatke pavlake, miksajući kremu u blenderu, dok ne dobijete potpuno glatku, kremastu konsistencu. Budite oprezni sa slatkom pavlakom, jer ako je dodate previše, krema će bite prežitka. Zato postepeno dodajite slatku pavlaku.
Servirajte // kao prilog uz pečena mesa. Ova krema, pored predivnog ukusa, jelima daje i lijep izgled svojom jakom crvenom bojom.
Kvalizalogaj je sajt o hrani, njenoj pripremi i uživanju u njoj.