PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

31.10.2011.

Koristi od plivanja za osobe sa posebnim potrebama

Postoji nekoliko naročitih prednosti za osobe sa posebnim potrebama, ne samo za njihovu fizičku dobrobit, nego i u drugim oblastima.

 

plivanje osobe sa posobnim potrebama

1. Uz stručan nadzor, plivanje je praktično terapija niskog rizika za osobe sa posebnim potrebama. Potisak vode ublažava opterećenje mišića, koje normalno nastaje djelovanjem gravitacije, što omogućava veći opseg i bolju koordinaciju pokreta. Takvo okruženje pruža osobi priliku da jača mišiće i poboljša koordinaciju. Dodatni efekat je da je osjećaj vode na tijelu dobar za neurološki razvoj.

2. Plivanje se smatra fizikalnom terapijom sigurnijom od one na suvom, jer u bazenu nema tvrde podloge na koju osoba može pasti i povrijediti se. Sve dok imamo kvalifikovanog terapeuta voda se pokazuje kao bezbjedno okruženje.

3. Još jedan cilj plivanja kao terapije za osobe sa posebnim potrebama je povećanje njihove samostalnosti (fizička aktivnost, spretnost, interakcija sa drugim osobama), što vodi povećanju samopuzdanja. A samopuzdanje može dovesti do boljeg kvaliteta života.

4. Socijalna integracija je jedan od najvažnijih efekata terapije plivanjem, što se pokazalo u plivačkim grupama poput one u Velenju, Slovenija. Prema izjavama roditelja, djeca koja redovno učestvuju u programu počela su da se više druže u školi i van nje, ne samo međusobno nego i šire. Postala su pažljivija na časovima i manje nemirna.

5. Mentalne sposobnosti su poboljšane tamo gdje trener plivanja uključuje u terapiju različita kognitivna saznanja i igre (npr. brojanje, ponavljanje riječi, pravljenje geometrijskih figura u vodi, itd).