PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

10.09.2014.

Debljaju li kokice?

Iako se često prozivaju kao krivac za debljanje, posljednja istraživanja potvrđuju kako kokice sadrže beta karoten te imaju visok sadržaj antioksidansa. Naravno, ključ je u pripremi - kokice pripremljene bez dodanih masnoća biti će zdravije, dok dodatak maslaca ili ulja povećava kalorijsku vrijednost, a smanjuje hranjivost ovih omiljenih slanih grickalica

 

kokice

Najbolji izbor su kokice koje nisu pečene u ulju

Nutricionizam ne bi bila toliko atraktivna disciplina kad se ne bi stalno mijenjala. Tako je prvo maslac bio "ubojica", a margarin zdrava biljna masnoća. Nakon 30 godina stvari su se  okrenule pa maslac vratio na stolove, a margarin našao na stupu srama kao izvor transmasnih kiselina.

Manje-više je bilo poznato da su kukuruzne kokice (popularnije u SAD-u, a manje kod nas) kalorijska "bombica" ovisno o tome kako su priređene - s maslacem ili bez njega, s uljem ili bez njega, s kikirikijem ili bez njega.
Kokice s maslacem ili uljem?

Prosječna kalorijska vrijednost na 100 g je od 450 do 650 kcal. To znači da, ako pred kino dvoranom uzmeš veliku porciju, za vrijeme jednog filma možeš u sebe staviti blizu 1000 nepotrebnih kalorija. Koliko me pamćenje služi, u kino dvorane starije generacije bilo je zabranjeno unošenje koštica i kokica. No, s američkim multipleks kinematografima kokice su se vratile natrag, a na koštice smo zaboravili.

I onda slijedi iznenađenje! Profesor kemije, dr. Joe Weinson sa Scranton sveučilišta (Scranton University) objavio je svoja istraživanja koja, zapravo, kukuruzne kokice dižu na pijedestal najvećeg izvora zaštitnih čimbenika - antioksidanta. Vijest su prenijeli svi portali i ostali mediji što ukratko znači - 'navali na kukuruzne kokice, a zaboravi na kalorije'.

Čini se kako je profesor dr. Joe Winson samo potvrdio ono što se odavno zna iz analitičkih podataka. Kokice sadrže beta karoten (66 mcg na 100 g) i kombinaciju luteina i zeaksantina (u količini od 1087 mcg na 100 g). Ako su dodane masnoće koje značajno popravljaju organoleptička svojstva, energetska vrijednost rapidno raste, a količina zaštitnih čimbenika postupno opada.

Najbolja je organoleptika s maslacem, a najveća energetska vrijednost s uljem. Primjerice, ako su kokice pripremljene s uljem, zeaksantin i lutein opadaju na 829 mcg na 100 g, a ako je obrok napravljen u mikrovalnoj pećnici bez dodane masnoće, onda se vrijednosti zaštitnih čimbenika penju - beta-karoten na 66 mcg, a kombinacija luteina i zeaksantina na 1087 mcg.

Prosječna masnoća kokica bez dodatka ulja ili maslaca iznosi 9,5 g na 100 g. Kada se dodaju masnoće, primjerice ulje, masti se dramatično penju čak na 43,5 g na 100 g. Nije teško zaključiti da je njihova energetska vrijednost oko 600 kcal na 100 g.

Preuzeto sa zdravakrava.hr