PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.10.2014.

Koje su vaše stvarne godine?

Možemo li uticati na mladolik izgled i kvalitetniji život kada biološki sat počne otkucavati, ili je to samo stvar genetike? Šta je vaša biološka a šta hronološka dob?

 

dobi

Podudarnost nije nužna


Niste li barem jednom čuli kako se za neku stariju osobu kaže da izgleda mlado.

Onda se pitamo: možemo li uticati na mladolik izgled i kvalitetniji život kada biološki sat počne otkucavati, ili je to samo stvar genetike?

Naučno je dokazano da se hronološka dob (koliko imamo godina) i biološka dob (kakvo je stanje našeg organizma) ne moraju nužno podudarati, što znači da možemo uticati na dobar izgled i zdravlje, neovisno o broju godina.

Definicije i odrednice


Hronološka dob je vaša dob u godinama, nju određuje datum rođenja koji pokaže koliko puta se zemlja zavrtila oko sunca otkad smo se rodili.

Biološka starost je vitalnost organizma individue u odnosu na ljude njegovih/njenih godina. Neki mjerljivi pokazatelji su: krvni tlak, gustina kostiju, količina podkožnih masnih naslaga, mišićna masa, debljina kože, nivo hormona, nivo holesterola, uravnavanje količine šećera, sluh, vid..

Drugim riječima, kvaliteta života odnosno način izbora života na dnevnoj bazi mogu znatno ubrzati ili pak usporiti proces biološkog starenja.

Istraživanja pokazuju da na dugovječnost, između ostaloga, značajno utiču naše prehrambene navike, vrijeme provedeno u prirodi i zdrav društveni i obiteljski život.

Razumijevanje i shvaćanje razlike između kronološke i biološke dobi te uviđanje da sami možemo uticati na taj proces pomaže nam u izboru onih dnevnih aktivnosti i ponašanja koja mogu s velikom vjerojatnošću pokrenuti proces usporavanja starenja.

Odluka je naša


Uvijek polazimo od stanja vlastitog uma koji nas svakodnevno treba usmjeravati na pozitivan stav, okretanju zdravim navikama, a time i održavanju mladog organizma što je duže moguće.

Na nama je hoćemo li se prepustiti i ići linijom manjeg otpora, ili se truditi ostati vječno mladi i duhom i tijelom.