14.07.2015.
Koje namirnice nisu za frižider?
Kako biste ih sačuvali na pravi način, neke je namirnice bolje držati na sobnoj temperaturi, iako vam se možda čini da im je mjesto u frižideru..

Sobna temperatura čuva kvalitet
Za slučaj da niste znali, neke je namirnice bolje ne držati u frižideru već je za njih bolje da ih držite na sobnoj temperaturi, kako ne bi promijenili svoju strukturu i kvalitet.
Koje su to namirnice i zašto im to ustvari škodi ?
Lista namirnica
Bosiljak
Stavite li ga u frižider, ne samo da će brzo uvenuti nego će i apsorbirati sve mirise oko sebe. Bolje ga je držati poput cvijeta u malo svježe vode.
Krompir
Hladnije temperature negativno utiču na okus krompira, pohranite ih u špajz i to u papirnatim vrećicama, plastične vrećice nisu dobre jer zadržavaju vlagu koja utiče na brzo propadanje krumpira.
Hljeb
Hljeb pohranjen u frižideru brzo će se osušiti. Umjesto toga, ono što namjeravate pojesti u roku od četiri dana, držite na sobnoj temperaturi, ostatak zamrznite.
Med
Med nema rok trajanja i može zauvijek stajati na sobnoj temperaturi ako je dobro zatvoren. U frižideru se može samo stvrdnuti, a šećer iskristalizirati (ukoliko je šećeren) i uništiti strukturu.
Luk
Luk voli da je pohranjen u originalnoj mrežastoj vrećici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju zraka, na sobnoj temperaturi.
Maslinovo ulje
Ovo vrijedno ulje treba čuvati na tamnom, hladnom mjestu, ali ne u frižideru jer bi se u njemu promijenila njegova konzistencija, i od tekućeg postala gusta masa, poput maslaca.
Paradajz
U frižideru mogu dobiti blijedu boju, držite ih stoga na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim vrećicama.
Zimske tikvice
Razne sorte zimskih tikvica trajat će vam oko mjesec dana ili više ako ih pohranite na sobnoj temperaturi.