PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

02.12.2011.

Ključni udarci: usmjerite svoje misli i uzdignute glave napustite teren

Penal! Jedanaesterac! Sedmerac! Peterac!.... Često su ovi udarci odlučivali velike turnire, takmičenja, svjetska i evropska prvenstva. Sjećate li se kapitena Čelzija, John Terry-a i utakmice finala Lige evropskih šampiona u Moskvi.

 

novosti penal

Vrhunski igrač John Terry je promašio penal.
Sjećate li se antologijskog promašaja Faruka Hadžibegića na utakmici reprezentacija bivše Jugoslavije i Argentine, u Itliji 1990 godine. Faruk nije uspio da nas obraduje.

Ili čuveni penal Roberta Baggio-a, na utakmici finala Svjetskog prvenstva 1994 u SAD. Brazil i Italija, 0-0 nakon produžetaka, najbolji igrač tog trenutka na svijetu je uzeo loptu, krenuo je da odluči ko će biti svjetski prvak u fudbalu. Vjerovatno se sjećate kako je završilo. Baggio je promašio. Promašio je ono što bi sigurno pogodio u 99 od 100 pokušaja. Takvi promašaji se dešavaju, i on nije jedini koji je promašio ključni udarac.

Dakle, pitanje je šta se to desi u glavi igrača i šta učinit da se to ne desi i Vama?

Većina stručnjaka i analitičara, reći će da je igrač bio pod "pritiskom". Do određene mjere, u pravu su. Međutim, ako želimo shvatiti šta se zapravo događa, i osigurati da ne upadnemo u istu zamku kao i Roberto Baggio, moramo problem sagledati malo dublje.

Moramo znati koje tačno misli prolazi našom glavom, kada doživljavamo taj tzv. "pritisak".

Ja vjerujem da je tzv. "pritisak" proizvod imaginacije, naše mašte. Mi sami sebi stvaramo taj osjećaj pritiska prilikom izvođenja odlučujućih udaraca. Ti signali ne dolaze sa strane (npr. Baggio je bio fudbaler sa vrhunskom percepcijom, i teško je očekivati da podlegne utjecajima oko sebe). Pritisak dolazi iz nas samih.

Pokušaću objasniti svoje mišljenje. Mi počinjemo osjećati "pritisak" onoga trenutka kada zamislimo budućnost. U slučaju Baggia, on je počeo da razmišlja šta će se desiti ako promaši ključni jedanaesterac. Mogao je zamisliti tužnu atmosferu u Italiji, očajne navijače, kritičke članke u novinama i TV emisije na kojima je glavni krivac. Možda je zamislio, kako će sa jednim udarcem ostvariti snove miliona ljudi u Italiji. Vjerujem da su sve njegove misli i slike u glavi imale veze samo sa budućnošću ( tj. sa posljedicama do kojih bi moglo doći nakon izvođenja udarca).

Dakle, jedini način da provirimo u budućnost je naša mašta, baš kao što su uspomene jedini način da se vratimo u prošlost. Kada počnemo osjećati pritisak na sebi, prilikom izvođenja ključnih udaraca, zaboravljamo jednu vrlo važnu stvar, a to je da je naš zadatak vrlo lagan i da smo dali takvih pogodaka na hiljade. U tom trenutku, pod pritiskom svoje imaginacije, ostajemo zarobljeni u svojim mislima i nepotrebno komplikujemo.

Ne zaboravi: mašta je fantazija. Posao ispred nas je realnost i samo loptu treba šutnuti ispravno kao 1000 puta do sada. To je sva "filozofija". Faruk Hadžibegić, John Terry ili Roberto Baggio razmišljali su o budućnosti, o ljudima koje će obradovati, rastužiti, o slavi, o nesreći... Greška. Predpostavljam da su zaboravili kako im je posao da samo ubace malu bijelu loptu sa 11 metara u veliki gol širine 7,32 metra.

Evo jednog primjera. Ako bismo pitali vrhunskog košarkaša da li je lako sa linije slobodnih bacanja postići koš, vjerovano bi rekao da je to jednostavno. Ali ako mu kažemo da će doći do uništenja planete, u slučaju da promaši, on bi vjerovatno zamislio da je njegov zadatak da spasi planetu. Šta mislite, da li je njegov zadatak da postigne obični koš sa linije slobodnih bacanja ili da spašava planetu? Ako on misli o spašavanju planete, zamislite koliki je "pritisak" sebi nametnuo. U stvarnosti, to je samo lagani šut sa linije slobodnih bacanja.

Zato, slijedeći put dok budete uzimali zalet za ključni, odlučujući penal ili šut, sjetite se da je to uobičajeni udarac koji ste izveli nebrojeno puta i najčešće pogađali.

Savjet za igrače:
- Zapamtite da je dati penal jednostavan posao. Šutnite pravilno loptu sa 11 metara u veliki gol.
- Ako osjećate pritisak na sebi, to je zato što ga sami stvarate u svojoj mašti.
- U ključnim trenucima, najbolje što možete je da se fokusirate na ono što vidite (lopta) i ono što čujete (znak za udarac).

A poslije...