PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

23.05.2014.

Kitesurfing – za zaljubljenike u ekstremne sportove

Dok vas visoko u zraku na dvadeset metara vuče moćan kite (zmaj) vi klizite po valovima na maloj daščici i jedina veza između neba i mora je vaše tijelo..

 

kitesurfing

Spoj popularnih sportova


Kitesurfing je sport koji je u svega nekoliko godina postao nevjerovatno popularan.

Kitesurfing je fuzija, spoj windsurfinga, wakeboardinga, surfinga, paraglidinga u jednom.  

Dok vas visoko u zraku na dvadeset metara vuče moćan kite (zmaj) vi klizite po valovima na maloj daščici i jedina veza između neba i mora je vaše tijelo.


O čemu je riječ?


Ideja koja stoji iza kitesurfinga je jednostavna. Kitesurfer stoji na maloj dasci s nogama u fusevima ili vezovima i koristi snagu velikog zmaja visoko u vazduhu koji ga vuče po površini vode. Ta jednostavnost je ujedno i izazov.

Vaše je tijelo jedina veza između zmaja i daske, a morate ih istovremeno kontrolisati, pilotirati zmajem i upravljati daskom po vodenoj površini.

Danas su kite-ovi (zmajevi) postali neverovatno stabilni, jednostavni za upravljanje, a sigurnosni su sistemi na opremi dovedeni do savršenstva. Ako je nekad savladavanje kitesurfinga bilo veliko umijeće danas je to kroz škole i adekvatnu opremu postala lakoća.

Zmaj velike površine, najčešće veličine 10-12 m2, pričvršćen je za vozača preko trapeza koji se najčešće nosi oko struka i na sebi ima kuku koja se spaja s tzv. chicken loopom.

Kitesurfer stoji na kiteboardu s nogama u fusevima (vezovi) i koristi snagu velikog zmaja visoko u zraku koji ga vuče po površini vode. Osim vožnje kitesurfing omogućava izvođenje različitih akrobacija. Nakon što se vine u zrak, kitesurferu slijedi dugotrajan boravak u zraku (hang time), a potom spuštanje uz akrobatske skokove.

Važno je upozoriti da je sport opasan, pogotovo za početnike koji misle da to mogu naučiti sami.

Popularnost


Ovo je jedan od najbrže rastućih sportova na planeti, prisvojio je zaljubljenike od mladih do starih ne birajući spol.

Jednostavan je i nije potrebno da ste u top formi. Snaga ovdje ne igra glavnu ulogu, najvažnije je razumijevanje samog principa upravljanja zmajem.

Nije vam potrebno niti predznanje o vjetru, moru ili uvjetima, to ćete sve naučiti, važna je samo volja.