PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

09.08.2014.

Karting – zabava ili ozbiljan sport?

Karting je obavezna početna stepenica za savladavanje sportske vožnje. Riječ „karting" potiče od engleske „cart" (kolica), dakle, to je trka kolicima s motorom. Predstavljamo AMK 70!

 

karting

Šta je karting?


Karting je vrsta motosportskih utrka malim automobilima različitih brzina.

Trke se obično odvijaju na umanjenim kružnim stazama i smatraju se pripremom ili zamjenom za ozbiljnije, teže i skuplje moto sportove. Vozila se razlikuju po brzini ,a neka poznata kao superkart, dostižu brzine i od 260km/h.

Karting je sport u kome takmičari sjede u svojim vozilima na motor. Cilj je pobjediti u trci koja se odvija na određenoj traci.

Sama riječ „karting" potiče od engleske riječi „cart" (kolica), dakle, karting je trka kolicima s motorom.

Zanimljivosti


Art Ingels je prihvaćen za ''oca'' kartinga jer je napravio prvi karting 1956 u Kaliforniji. Od tada se ovaj sport jako brzo proširio na sve kontinente.

Bitno je pomenuti da je karting obavezna početna stepenica za savladavanje sportske vožnje.

Karting voze i djeca koja imaju tek četiri godine, najpoznatiji vozač formule 1 Mihael Šumaher je svoju karijeru započeo upravo u kartingu sa četiri godine.

Karting je bezbjedan sport, ali se moraju poštovati svi propisi vezani za opremu i bezbjednost, jer su nezgode moguće.

AMK 70Savladavanje pravila ovog, i sličnih sportova možete postići učlanjivanjem u jedan od obližnjih auto moto klubova.

Jedan takav je i Auto moto klub 70 osnovan 2010. godine u Sanskom Mostu, na inicijativu sadašnjeg predsjednika i nekolicine zaljubljenika u auto-moto sport.

To  je sportski klub koji je svojim djelovanjem, u skladu sa svojim statutom i zakonom, u službi razvoja i promocije auto-moto sporta i bezbjednosti u saobraćaju.

Misija kluba je da kroz aktivnosti utiče na: bezbjednost u saobraćaju, razvoj auto-moto sporta,  razvoj i promociju turizma te podizanje ekološke svijesti.

AMK 70 kroz edukativne, sportske i zabavne aktivnosti pomaže prvenstveno djeci, mladima i odraslima da korisno i kvalitetno utroše svoje slobodno vrijeme. Ovaj klub organizuje sve vrste takmičenja u auto-moto sportu, kao i različite sportske manifestacije, izlete, priredbe, kampove i slično.

Glavni motiv angažmana Auto-moto kluba 70 jeste podizanje saobraćajne kulture na viši nivo.