PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

06.04.2014.

Kako radi Power Plate sprava za trening

Power Plate tehnologija je patent koji je orginalno razvijen za olimpijske sportiste i kosmonaute. Putem vibracija koje proizvodi, prirodno aktivira refleksne mišićne kontrakcije, stimulišući svaki mišić na tijelu.

 

power_plate

Šta je Power Plate?


Power Plate je vodeća vibracijska sprava na svijetu koja ima trosmjerne vibracije idealno prilagođene ljudskom tijelu.

Ova sprava radi uz pomoć mehaničkih vibracija, pomjerajući platformu prvenstveno gore-dole da poboljša snagu mišića, lijevo-desno i naprijed-nazad što doprinosi boljoj ravnoteži i koordinaciji.

Power Plate tehnologija je patent koji je originalno razvijen za olimpijske sportiste i kosmonaute. Putem vibracija koje proizvodi, prirodno aktivira refleksne mišićne kontrakcije, stimulišući svaki mišić na tijelu i time tonira cjelokupnu figuru, a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko treninga.

Način rada


Vibriranje platforme, izaziva prirodni odgovor neuro-mišićnog sistema koji apsorbuje vibracije, vršeći prirodne, refleksne kontrakcije.

Na Power Plate-u se izvode vježbe koje se i inače izvode u raznim oblicima treninga poput čučnjeva, sklekova, trbušnjaka, iskoraka, upora. Razlika je u tome što izvodeći te iste vježbe na platformi koja vibrira dobivate bonus u vidu velikog broja refleksnih kontrakcija mišića koje se događaju kao reakcija na vibraciju.

Dakle uz kontrakcije mišića koje radimo aktivno izvodeći neku vježbu, ovisno o frekvenciji na kojoj vježbamo, imamo i 30-40 refleksnih kontrakcija u sekundi, što trening čini vrlo intenzivnim. Zbog tako velikog broja kontrakcija nije potrebno dugotrajno vježbanje i trening cijelog tijela moguće je napraviti već u 20-30 minuta.

Kome je namjenjen?


Odabirom frekvencije, amplitude i vrste vježbe, koristan je i učinkovit svim kategorijama korisnika: profesionalnim sportašima, rekreativcima, pacijentima u rehabilitaciji od raznih ozljeda (ruptura prednjeg križnog ligamenta) bolesti (mulitpla skleroza, cerebralna paraliza, fibromijalgija, cistična fibroza) i stanja (bolna stanja kralježnice, stanje poslije moždanog udara).

Iskustvo mnogih je pokazalo da se vibracijskim treningom, puno brže dolazi u formu nego klasičnim. Osim velikog broja refleksnih kontrakcija, kod vibracijskog treninga nadraženi su receptori – neuromišićna vretena zbog čega se ovakvim trenigom aktivira gotovo 99% mišićnih vlakana dok je kod klasičnog treninga taj postotak tek oko 47%.

Power Plate je naučno priznat trening koji je postao neizostavan za mnoge vrhunske sportiste poput Rafaela Nadala, Alena Ajversona, kao i za velike zvezde poput Kajli Minog, Opre Vinfri i mnogih drugih.