PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

16.08.2014.

Kako prepoznati nedostatak željeza u krvi?

Nedostatak željeza je najčešći uzrok malog broja crvenih krvnih stanica ili anemije. Umor, apatija, usporena mentalna aktivnost i slično su znakovi ovog problema..

 

zeljezo

Nedostatak

Željezo je bitan sastojak hemoglobina – krvni pigment koji prenosi kisik u krvi. Pomanjkanje ustvari znači da u organizmu nemate dovoljne količine željeza.

Bez dovoljno željeza, tjelesno gorivo se ne može pravilno sintetizirati.

Nedostatak željeza je najčešći uzrok malog broja crvenih krvnih stanica ili anemije.

Žene su podložnije pomanjkanju željeza. Općenito ovo zahvaća oko 10% žena u premenopauzi, 6% žena u postmenopauzi i manje od 2% muškaraca.

Znakovi


Ako je osoba općenito zdrava, simptomi se samo javljaju nakon što razina hemoglobina padne ispod 10g/dl.

Tijelo koristi željezo za proizvodnju hemoglobina, proteina koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama. Kad nemate dovoljno zdravih krvnih stanica, možete se početi osjećati iscrpljeno. To je prvi znak nedostatka.

Sinteza neurotransmitera može se mijenjati kod ljudi koji imaju nedostatak željeza, što uzrokuje slabije mentalno funkcioniranje.

Još jedna nuspojava promjene u sintezi neurotransmitera je i apatija prema svemu i svakome - prijateljima, porodici, poslu...

Blijeda koža također može biti uzrokovana lošim kolanjem krvi i smanjenim brojem crvenih krvnih stanica.

Mučite se kako biste napravili 20 trbušnjaka, a inače ih bez problema napravite 30? Ako niste u posljednje vrijeme varali što se tiče vježbanja, pripazite, jer niska razina željeza može značajno oslabiti vašu izdržljivost.

Zahvaljujući nedostatku željeza vaši se mišići ne mogu normalno oporaviti, što uzrokuje dugotrajnu bol i napetost.

Ako se često razbolijevate, pogotovo ako vas muče bolesti dišnog sistema, vrlo je velika vjerojatnost da je krivac nedostatak željeza.