PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

30.04.2014.

Kako praktikovati kružni trening?

Ovakvim treningom može se uticati na razvoj snage, izdržljivosti, agilnosti, brzine, eksplozivnosti, razvoju specifičnih vještina, ili gubitak kilograma. Probajte i sami!

 

kruzni_trening

Cilj i namjenaJedan od najboljih načina da se tijelo dovede u formu zasigurno je kružni trening. Osnovni princip treninga je da se različitim vježbama aktivira muskulatura cijelog tijela.

Tokom jednosatnog vježbanja izmjenjuju se intervali intenzivnog rada i odmora, te se na taj način istovremeno sagorijevaju masnoće i jačaju sve mišićne skupine.

Cilj ovog treninga je oblikovanje tijela i povećanje kondicije.

Treninzi mogu biti manje i više intenzivni jer vježbač sam odlučuje o intenzitetu svake vježbe kombinirajući različito opterećenje.

Bilo da je riječ o mršavljenju ili poboljšanju kondicije ili zadržavanju pokretljivosti,  kružni je trening odlična metoda u sva tri slučaja.

Mnogi ga rado koriste pri definiranju mišića radi povećanja intenziteta i sagorijevanja masti ali ga se isplati odraditi i onda, kada priželjkujete samo male promjene.

Princip rada


Kružni trening je zasigurno jedan od najboljih načina da se za relativno kratko vrijeme dovedete u pristojnu kondiciju. Ovaj oblik treninga praktično je primjenjiv i prilagodljiv svim našim zahtjevima.

Ovakvim treningom možemo uticati na razvoj snage, izdržljivosti, agilnosti, brzine, eksplozivnosti, razvoju specifičnih vještina, gubitak kilograma ili na bilo koji drugi aspekt koji nam je značajan.

Brze izmjene i brzo izvođenje vježbi u kružnom treningu stvaraju našem tijelu specifičan stres, koji se razlikuje od normalnih vježbi tipa dizanja utega u teretani ili aerobika

Najčešće odmor traje onoliko koliko vježbaču treba da od jedne stanice dođe do sljedeće. Na svakoj stanici radi se samo jedna serija i svaka stanica pokriva drugu topološku regiju tijela.

Ukupan broj krugova tijekom treninga može varirati od dva do šest ovisno o periodu i cilju treniranja.

Treninge možete kombinirati na bezbroj načina.

Često puta korištena metoda je verzija s podesivim vremenom, kada datu vježbu radimo određeno vrijeme. Npr. 30 sekundi radimo sklekove, 30 sekundi čučnjeve, 30 sekundi radimo s konopcem za preskakivanje itd.