PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

04.11.2011.

Kako odabrati prave pancerice?

Vjerovatno najveći skijaški izazov pred vama neće biti neka zaledjena strmina, nego naći odgovarajuću pancericu koja će istovremeno biti i dovoljno udobna i da je dovoljno kvalitetna da zadovolji vaše potrebe.

 

pancerice

Stoga pročitajte par savjeta koji slijede, možda i nadjete koji koristan:

1. Ne slušajte prijatelje!
Pancerice ne trebaju odgovarati samo nivou vašeg skijanja, nego odgovarati i vašem stopalu i obliku nogu. To znači da je miljenica vašeg prijatelja potencijalni izvor beskrajnog bola za vas.

2. Ne štedite na vremenu kupovine!
Mnogo skijaša zanemare ovu činjenicu, te praktično obave kupovinu pancerica “u letu “. Vjerovatno potrošite sate birajući sebi odgovarajuće patike – a one su napravljene od mekanih i prilagodljivih materijala. Plastični oklop pancerice se neće prilagoditi obliku stopala, nosili ih dan, godinu ili dvadesetpet godina. Stoga , planirajte provesti više vremena u izboru. Probajte različite proizvodjače, modele i veličine!! I kad nadjete ono za šta mislite da vam odgovara, ostavite ih na nogama i prohodajte (ukoliko vas nervozni prodavač ne istjera iz prodavnice) par minuta da bi se uložak prilagodio stopalu.

3. Birajte sistemom eliminacije.
Probajte različite modele i različite veličine istog modela , i to na obje noge. Zadržite “favorita” i poredite ga sa novim modelom koji probate. Na kraju, još jednom – probajte pancericu na obje noge!

4. Izaberite pravo vrijeme za kupovinu.
Pokušajte kupovati izvan vremena gužve jer ćete dobiti bolju pažnju prodavača. I još jedan, vrlo važan detalj : Dok skijate, stopalo vam itekako može nateći , te vam je praktično potrebno odrediti veličinu prema tome. Najbolje je kupovati popodne / naveče ili neposredno nakon neke fizičke aktivnosti.

5. Preveliko znači veliki problem.
Mnogo ljudi kupuje pancerice koje su prevelike. Razumljivo . Pancerice koje idealno “ sjedaju” na nogu će vam se i činiti malo tijesne kad su potpuno nove, ali nakon prvih par dana skijanja postati će udobne. Opustite te se, jer će se ulošci vaših skija prilagoditi stopalima. Prilikom testiranja pancerica, primijećeno je da se u samom početku svaka pancerica čini kao tijesna , ali nakon dva – tri spuštanja se “namjesti” prema stopalu. Test skijaši često već nakon jedne vožnje pritežu kopče za jedan zarez. Ukoliko kupite preveliku pancericu, kasnije može biti bolno i čak u nekim slučajevima uzrokovati povrede. U ekstremnim slučajevima može doći do uganuća ili loma . Prevelika pancerica uzrokuje naginjanje unazad , te ćete ubrzo shvatiti da sjedite na repovima skija ,a istovremeno se nožnim prstima kao pandžama pokušavate uhvatiti za dno uloška napinjući butne mišiće a pri tome se borite za kontrolu i stabilnost.

6. Kruti dio je najvažniji.
Da biste provjerili da li vam veličina odgovara, izvadite uložak i ubacite nogu u kruti dio pancerice - “ oklop” . Gurnite nogu sve dok vam prsti ne dotaknu vrh.Ukoliko tada ostane prostor širine prst – prst i po izmedju vaše pete i petnog dijela oklopa, možete biti sigurni da će vam pancerica biti po mjeri i nakon što se uvuče uložak. Naravno, sve ovo pod uslovom da vam pri oblačenju oklopa nijedan drugi dio stopala osim prstiju ne dodiruje pancericu. Ukoliko kontakt postoji, možete biti sigurni da će upravo te tačke biti mjesta gdje će vas žuljati.

7. Pazite na prekratke uloške.
Ukoliko veličina oklopa odgovara, ali osjećate da je i previše kratko nakon ubacivanja uloška , tu se radi o “kratkom” ulošku.To se dešava kad proizvodjači naprave prekratke uloške u odnosu na dužinu oklopa radi toga da bi osigurali da se uložak ne pogužva u predjelu prstiju prilikom ubacivanja. Ponekad ulošci budu kraći i po centimetar do centimetar i po nego unutrašnjost oklopa.

8. I gornji dio (sara) je važna.
Funkcija gornjeg dijela pancerice nije samo da vam zaštiti noge od snijega. Ima tu mnogo važnijih stvari. Izmedju ostalog, analize su pokazale da je sara od velike važnosti za kontrolu nad skijama. Skijaćete s mnogo više stabilnosti i samopouzdanja ukoliko vam gornji dio pravilno stoji oko noge. Kopče treba da su vam zategnute negdje pri sredini, jer ukoliko morate ih kopčati pri kraju – na najvećoj dužini, može lako doći do deformacije vanjskog tvrdog dijela pancerice uloška te dovesti do njegove deformacije i promjene u fleksibilnosti. Jednako važan je i odnos ugla sare i vaše fizičke gradje. Ukoliko nagib ne prati liniju vaše potkoljenice, skije neće ravno ležati na snijegu i zbog toga ćete imati probleme u kontroli. Za oko 75 % skijaške populacije koji imaju barem malo krive noge , bilo “ikserice” ili “okserice “ , skoro je nemoguće postići balans u pancericama koje nemaju mogućnost promjene nagiba. Dakle ukoliko imate krive noge, pobrinite se da nabavite pancerice s regulacijom nagiba! Visina pancerice uveliko utiče na stav. Niži skijaši će imati probleme s visokim pancericama. Nažalost, opet se vraćamo na one s krivim nogama – i oni će imati probleme s balansom ukoliko im je pancerica previsoka. Dakle, ukoliko ste se prepoznali u prethodnih par rečenica, potražite niže (pliće ) modele.

9. Ne vjerujte slijepo u naznačene veličine!
Neka vam naznačene veličine služe samo kao orijentacija. Prilikom usporedbe modela koji bi kao trebali biti vrlo slični, ispostavilo se da su se dužine djonova i unutarnje mjere uveliko razlikuju. Modeli označeni veličinom recimo 27,5 ( 43,5 ), varirali su od 305 do 314 mm. Lako je provjeriti stvarnu dužinu djona – ugravirana je vanjsku bočnu stranu pete , skoro kod svih modela. Izrada i materijal uloška takodje može uticati na to kako ćete se osjećati u odredjenoj pancerici. Ukoliko uzmete dva para pancerica istog proizvodjača i uporedite neki takmičarski “ Race “ model sa recimo “Freeride” modelom, velike su šanse da će vam se “ Race “ model učiniti tiješnjim , upravo zbog upotrebe mekanijih materijala u proizvodnji Freeride modela.