PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

05.04.2014.

Kako odabrati odgovarajući bicikl?

Pravo je vrijeme za ovaj oblik rekreacije. Ukoliko kupujete novi bicikl morate ga prilagoditi svojoj konstrukciji i potrebama. Pročitajte šta trebate imati u vidu prilikom kupovine!

 

bicikl

Vrijeme za bike


Lijepo vrijeme je već tu, mnogi će krenuti na svoju prvu proljetnu vožnju biciklom. To je idealan oblik rekreacije za sve.

Vožnja bicikla jedna je od rijetkih sportskih aktivnosti koja se može prilagoditi svemu i svakome. Da bi to zaista i bilo tako potrebno je da prije svega nabavite bicikl koji će u potpunosti pristajati vašem životnom stilu i zadovoljavati sve vaše želje i potrebe.

Evo nekih osnovnih pravila koja važe prilikom odabira.

Šta je bitno imati u vidu?


Prva i osnovna stvar o kojoj treba voditi računa kod kupovine bicikla jest njegova namjena, odnosno hoće li nam služiti samo za odlazak na posao, za povremenu laganu ili pak za intenzivniju rekreaciju. Uz to, važno je znati i po kakvim terenima ćemo se voziti, jer se gotovo 90 posto ljudi vozi uglavnom po gradskom asfaltu, no bicikli se često ne kupuju primjereno tome.

Ako ga ne koristite previše te ako niste izuzetno teški, bit će vam dovoljan i jeftiniji bicikl. Ali, ako ste teži, ako često koristite bicikl te pogotovo ako ga vrlo zahtjevno koristite, bicikl mora biti puno bolji i tada se cijena penje.

Vrlo je važno pozabaviti se i odabirom pravilne veličine konstrukcije bicikla (rame). Bicikl mora biti odgovarajuće veličine kako bi vam tijelo bilo u ispravnom položaju i kako biste se ugodno vozili. Općenito, može se reći da je prava mjera za klasičnu ramu muškog bicikla četiri do pet cm prostora između rame i prepona.

Dobra biciklistička oprema i pribor vašu će vožnju svakako učiniti sigurnijom i udobnijom te vam samim time omogućiti da uživate u njoj. Nju čini kaciga, zbog zaštite, svjetlo, za prepoznavanje a kasnije i  mjerač brzine, rukavice, sistemi za vodu, biciklističke majice, hlače..

I što je jako važno, kupujte bicikl u specijaliziranim radnjama, a ne u trgovačkim centrima ili drugim prodavnicama, prije svega zbog tehničke podrške i servisa.

Vrste i namjena


Ovisno o namjeni, bicikli se bitno razlikuju po konstrukciji, veličini kotača i širini guma, obliku okvira i upravljača, te drugoj dodatnoj opremi.

Ukoliko većinu vremena planirate voziti po gradu uz tek povremene izlete u prirodu za vas je neki iz kategorije hybrid ili town&country bicikala. Osnovna karakteristika ove vrste jest spoj čvrstoće i robusnosti brdskog bicikla sa udobnošću i lakoćom vožnje kao npr. kod touring bicikala. Podijeljeni su u dvije kategorije a to su: city bike i trekking bicikli.

City bike kako mu i sam naziv govori namjenjen je za vožnju po gradu. Uz njega najčešće dolaze razni dodaci poput svjetala, blatobrana, zvona, košare za stvari i slično, što će vašu svakodnevnu vožnju gradom čini još udobnijom i ljepšom.

Trekking bicikl je druga vrsta hybrida koja je objedinila najbolje od MTB bicikla i običnog bicikla. Ova vrsta namijenjena je za duge vožnje prirodom, na cestama ili izvan njih.

Za one koji ipak više privlači vožnja po zahtjevnijem terenu, lutanje šumama i skretanje sa staze preporučujemo brdski ili MTB bicikl. Ove bicikle karakterizira iznimno čvrsta i izdržljiva konstrukcija, manji i znatno širi kotači ( 26") a od opreme sadrže samo najnužnije te su kao takvi idealni za veoma neravne terene.

Treću grupu čine cestovni bicikli čija je namjena isključivo cestovna vožnja.

Osim svih gore navedenih vrsta bicikala danas se na tržištu mogu naći i različiti modeli namijenjeni za akrobacije (BMX), za polaganu gradsku vožnje (kruzeri), razne varijante bicikala za terensku vožnju (dirty bikes) te mnogi drugi.