PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

25.01.2015.

Kako limun „skida“ kilograme?

Da li ste znali da limun nije odgovoran za kiselinu u želucu te da poboljšava naš probavni sistem a samim tim i gubljenje kilograma!?

 

limun

Probavni sistem


Za gubitak kilograma nužna je i zdrava probava kako bi se kalorije iz hrane procesuirale i kako bi vrjedne supstance iz hrane dospjele u vaše tijelo.

Ako vaš probavni sistem ne funkcioniše, većina pokušaja da smršate biće znatno sporija.
Sok iz limuna ima visok nivo limunske kiseline koja stimuliše probavni sistem i pomaže smanjiti uticaj koji slatka hrana ima na vaš organizam.

Kako djeluje?


Limun je odlična osnova pročišćavajuće dijete, jer otklanja otrove koji su se nagomilali u tijelu.

Sve prednosti koje ima zahvaljuje visokoj koncentraciji vitamina C, tvari izrazito antioksidantnog djelovanja koja pomaže održati mladolikost. Limun može biti prava dragocjenost u borbi za postizanje željene linije jer sadrži tvar hidroksicitat koja usporava asimilaciju masti.

Bogat je esencijalnim uljima kao što je limonen koji blokira sintezu holesterola, dok je jedna vrsta šećera, polikosanol, prisutna u kori te pomaže sagorijevanju masnoća.

Limun, zahvaljujući svojem pročišćavajućem djelovanju, pomaže i u oslobađanju od nakupljenih tekućina, pa i celulita.


Protiv kiseline!Pokušajte piti sok zaslađen šećerom ili medom. Ili narežite limun na kriške i jedite ga tako: ubrzo ćete se uvjeriti koliko vam godi. I, to upravo zbog velike količine limunske kiseline koja osim što steže, potiče rad probavnih enzima.

Suprotno uvjerenjima, limun nije odgovoran za žarenje u želucu. Kiseo je, ali želudac je navikao na jače kiseline pa mu ne može naškoditi niti čisti limunov sok.  

Štoviše, visoka razina kalija u njemu zapravo neutralizira pretjerano lučenje kiseline, te je samim tim odlično sredstvo u borbi protiv nje.