PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

07.02.2014.

Jeste li i Vi za bungee jumping?

Ako postoji profesionalna i stručna oprema te dobra organizovanost, ovaj skok bit će za vas samo vrhunska zabava!

 

bungee_skokovi

Rekreativna novina


Jedan od načina na koji ćete se sigurno odlično rekreativno zabaviti, a što je najbitnije osjetiti adrenalin, te uz to se još i osloboditi straha, jeste sigurno bungee jumping.

Za one koji dobro ne poznaju ovaj adrenalinski sport, koji kod nas još uvijek i nije zastupljen, donosimo opis ove avanture koja je zaludila cijeli svijet.

Šta je bungee jumping?


Naziv Bungee skokovi dolazi od engleskog bungee odnosno bungy – pojas i uže, te jump skakati. Spada u grupu  ekstremnih sportova, kod kojeg se skače uglavnom na glavu iz visoke zgrade ili mosta u dubinu.

Slijedi slobodni pad kojeg zaustavlja uže od gume za koje je vezan skakač na platformi za skakanje. Dužina gumenog užeta se određuje i prilagođava prema tjelesnoj težini skakača.

Zbog elastičnosti užeta osoba koja skoči nekoliko puta oscilira prema gore i dolje. Kao platforme za skok koriste se naprimjer  mostovi ili tornjevi visoke zgrade ili posebno postavljene dizalice.

Većina skakača navodi kao razlog za skokove posebno uzbuđenje ili zbog prevladavanja straha (uglavnom straha od visine).

Historija


Prvi moderni bungee skok desio se 1979. godine  na visini od 250 metara sa mosta u Bristolu.
Skakači su tada uhapšeni zbog svog podviga, ali skokovi su nastavljeni sa mosta Golden Gate u Americi.

Komercijalizacija i popularnost počinje tek 1986. godine kada su se desili prvi organizovani bungee skokovi na Novom Zelandu i od tada ova praksa postaje novi sport i jedna od najopasnijih vrsta rekreacije u svijetu.

Sigurnost preduslov za zabavu


Najvažnija karika sigurnosti u bungee jumping-u je operater. Osim vrhunske opreme, neophodno je da bude obučen, siguran, stručan i profesionalan. Pri samom skoku profesionalan i stručan pristup neophodan je za siguran skok.

Bungee oprema sastoji se od mnogobrojnih komponenti. Sve one višestruko su predimenzionirane i projektovane.
Bungee uže izrađeno je od nekoliko hiljada niti prirodnog lateksa. Svako uže kod proizvođača prolazi rigorozne testove.

Bez obzira na broj skokova, uže svake godine treba mijenjati zbog starenja gume.  

Skakač je za vrijeme skoka vezan u tri tačke. Sve ovo govori da jedina opasnost u bungee jumping-u može biti operater.

Vrhunska zabava


Predhodna priprema je obavezna, odnosno davanje uputa skakaču. Mnogi su motivi za skok, ali ako želite savladati svoje stahove, svoj um onda se svakako odvažite da učinite ovo.

Profesionalnim i stručnim pristupom opremi i eliminacijom ljudskog faktora (višestruke kontrole opreme prije skoka) bungee jumping postaje samo vrhunska zabava.