PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

15.04.2014.

Izlet - Mladost i radost na Vlašiću

OU Nova vizija uz podršku Centra za promociju civilnog društva i ambasade Kraljevine Švedske danas je organizovala edukativno-rekreativni izlet pod nazivom ¨Mladost i radost¨ na Vlašiću. 

 

ug_vlasic

Mladi različitih starosnih skupina, od koji je najveći broj do sad učestvovao i na edukativnim radionicama koje ovo udruženje realizuje tokom marta i aprila imali su danas samo jednu misiju, uživati u prelijepom ambijentu planine Vlašić te daleko od društvenih stranica graditi prijateljstvo ali i učiti o planinarstvu koje u zadnje vrijeme dobija sve više na značaju. 

Okupljeni učesnici su po dolasku na polaznu tačku na Galici,  nakon kraćih uputa iskusnog planinara koji je bio i vodić na današnjem izletu, gospodina Sabahudina Maličevića, se uputili prema planinarskom domu na Devečanima, nakon uspješno pređenih nekoliko kilometara planinarskih staza ekipa je napravila svoju prvu pauzu. Ljubazni domačin ovog doma ugostio je sve učesnike a nakon doručka krenulo se prema Paljeniku, najvećem vrhu Vlašiča čija nadmorska visina iznosi 1933 m. U domu na Paljeniku gdje su smješteni brojni uređaji i odašiljači signala za radio i tv prijemnike učesnici su imali priliku da zahvaljujući ljubaznosti domačina se upoznaju sa naćinom rada ovog centra i tehničkim kapacitetima ove službe. Lijepo vrijeme bilo je povod da nastavimo sa stazama a raspoloženje učesnika je bilo vrhunsko. Priče, šale te brojne anegdote gotovo su bacile u zaborav pređene korake prema Planinarskom domu Konjska gdje je usljedila ponovo pauza i ručak. Dalje su nas staze vodile prema Bukovici, odakle su učesnici imali prelijep pogled na Travnik. Koraci prema odredištu su nas vodili pored Starog grad u Travniku, Plavih voda i u naš autobus. Predivni krajolici,ugodno vrijeme za planinarenje i vrhunsko raspoloženje možda su najkraći opis današnjeg izleta. Učesnici su uspješno prešli 24.74 km planinarskih staza te na ovaj naćin ispunili svoj dan lijepom planinarskom pričom, onom najljepšom pričom zdravlja, druženja i radosti. 

Projekat Eko buđenje nastavlja se sa novim edukativim radionicama i nizom aktivnosti koje će se realizovati tokom mjeseca aprila. 

Pridružite se timu koji stvara i realizuje ideje.