PREPORUČUJEMO REKREACIJU:

16.04.2012.

Igre koje podstiču fizički razvoj

Djeca su prepuna energije. To je veoma dobro za fizički razvoj, zato što ponavljani pokreti razvijaju grupe velikih i malih mišića i poboljšavaju njihovo funkcionisanje.

 

novosti_clanak_djeca

Krupna ili gruba motorika se prva razvija. Zbog toga su djeca od dve, tri, četiri godine sklona da što više trče, skaču, protežu se, pokreću se brzo gore-dole, tamo-ovamo. Ali, mališani vole i da, dok sjede, koriste mišiće svojih šaka za, na primjer, crtanje ili igranje malim igračkama. Obje aktivnosti su veoma važne za njihov razvoj.   

Evo nekoliko načina da unaprijedite fizički razvoj vašeg malog predškolca:

Praktikujte porodične šetnje

Naizmjenično hodajte, trčite, džogirajte i marširajte. Igrajte "ganje", ili šaljivo imitirajte hod pojedinih životinja, ili se razonodite na neki drugi način dok ste u šetnji. Ako ste kod kuće, "organizujte paradu" sa muzičkim instrumentima ili zastavama.  ,

Podstičite igre sa pijeskom

Napunite kutiju pijeskom (još bolje ako postoji igralište sa čistim pijeskom, ili iskoristite boravak na plaži), dajte djetetu odgovarajuće igračke i ohrabrujte ga da manipuliše njima.

Što više se igrajte loptom

Igre koje uključuju šutiranje, bacanje i hvatanje su velika praksa za dijete. Pokušajte da ga previše ne zamarate opširnom pričom o pravilima igre - "elaborati" nipošto nisu za predškolske godine

Napravite igralište sa preprekama

To možete da učinite u dvorištu, ali i u vašoj dnevnoj sobi. Možete da upotrebite jastuke, kartonske kutije, igračke, bilo kakve pogodne predmete koje pronađete. Neka se vaše dijete penje, trči oko njih, podvlači se, preskače ih…

Igrajte se pretvaranja

Životinje su omiljene svakom malom djetetu. Igrajte se sa njim imitiranja. Pitajte ga: "Možeš li da hodaš kao pile? A da galopiraš kao konj? Hoćeš li da mi pokažeš šta radi pas?". Ili, ohrabrite dijete da "leti" napolju, po dvorištu, kao avion (sa raširenim rukama, uz odgovarajući zvuk), ili da "vesla" kroz sobu. 

Iskoristite crtačke sposobnosti

Pospješite razvoj mališanovih finih motoričkih vještina crtanjem na tabli ili nekoj drugoj površini. Pomozite vašem djetetu da kredom nacrta kuće na trotoaru. Koristite štapove da ispišete slova napolju, u prašini, pijesku ili blatu. Kod kuće, u tu svrhu može da se upotrijebi pšenično ili kukuruzno brašno (na kuhinjskom stolu).

Veselo igrajte uz muziku

Izložite vaše dijete raznim stilovima muzike. Sviranje muzičkih instrumenata takođe djeluje podsticajno na fizički razvoj. Ili, uklopite melodiju sa određenim pokretima (na primer, "Pačja pjesma", ili pjesma "Kad si sretan, lupi tada dlan o dlan…"). Pojedine pesme ističu fine motoričke veštine preko igre prstima (na primjer, "Kolariću, paniću"). 

Imitirajte izvođenje akrobacija

Zategnite kanapu ili postavite žicu na zemlju i pretvarajte se da ste u cirkusu. Obična daska može da posluži za održavanje ravnoteže - kao daska na piratskom brodu!

Operite kola, bicikl, psa…

Sve što uključuje sapunicu i vodu, nevjerovatno je zabavno. Pušite balončiće, a dijete neka pokuša da ih uhvati.

Izvedite malu lutkarsku predstavu

Napravite lutku od čarape i navucite je na ruku, ili koristite lutke koje dijete već ima. Čučnite iza stola (koji je prekriven tkaninom do poda), i predstava može da počne. Ako imate «publiku» - mališanovog drugara, drugog roditelja, baku, dedu… dijete može da vam se pridruži i bude drugi "glumac".